SENTINȚĂ ULUITOARE pronunțată de Tribunalul București în cazul unor hackeri români condamnați la 110 ani de închisoare. Aceasta reprezintă un record în materie penală. Membrii rețelei transfrontaliere de falsificatori de carduri au fost obligați să dea înapoi peste 650.000 de euro către bănci din toată lumea, pe care le-au prejudiciat.
Potrivit anchetatorilor, rețeaua de hackeri era formată din 25 de români. Aceștia au confecționat aparatură de skimming, pe de la diferite bancomate sau POS-uri din Germania, Spania, Elveția, Portugalia, Franța, Anglia, Ecuador, Columbia și Austria, scrie reporterntv.ro.
Hackeri români, condamnați la 110 de ani de închisoare. Au dat lovitura în 14 țări din lumea întreagă
Cu datele obținute, aceștia falsificau carduri pe care le foloseau să retragă sume mari de bani din Republica Dominicană, Statele Unite, Iordania, Japonia și Nepal. Din rețeaua de hackeri făcea parte și un bărbat din Tecuci. Mihai Marius Enea Haisler este judecat, alături de partenerii săi, pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, deținerea de echipamente pentru a falsifica instrumente de plată electronice, falsificarea instrumentelor de plată electronice, punere în circulație a instrumentelor de plată electronice, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, potrivit sursei citate.
La solicitarea procurorilor DIICOT, au fost realizate descinderi în domicilii situate în Germania, Marea Britanie, Statele Unite și în Republica Dominicană.
Potrivit anchetatorilor, liderii grupării sunt Gheară Constantin zis Tică, Ursu Romeo zis Boenică, Ghiuri Lucian zis Piticu și Șerban Relu. Membrii rețelei de hackeri au fost condamnați, pe 2 februarie, de magistrații Tribunalului București la pedepse ce totalizează 110 ani de închisoare. Sancțiunile variază de la 8 la 12 ani de închisoare.
Potrivit procurorilor DIICOT, valoarea prejudiciului a fost estimată inițial la 2.000.000 de euro. Judecătorii au hotărât însă ca hackerii să restituie băncilor suma de 650.000 de euro. Totodată a fost instituit sechestru pe locuințele condamnaților până la recupererea pagubei.
Decizia instanței nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel la instanța superioară.
Sursă info.
Sursă foto.