AcasăActualitatePoliticSENTINȚĂ - Gabriel Berca, fost ministru de Interne, condamnat la 3 ani...

SENTINȚĂ – Gabriel Berca, fost ministru de Interne, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Gabriel Berca, fost senator, ministru, secretar general al Guvernului şi consilier prezidenţial a fost condamnat, joi, de o instanţă a Curţii de Apel Bacău la trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea continuată de trafic de influenţă.

De asemenea, judecătorul a decis în privinţa fostului demnitar confiscarea sumei de 92.500 de euro, sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, menţinând în acelaşi timp sechestrul asigurator pe bunurile din proprietatea inculpatului corespunzător sumei respective, dar şi măsura controlului judiciar.

Inculpat în acelaşi dosar şi sub aceeaşi acuzaţie, fostul deputat Mihai Banu a primit din partea instanţei o pedeapsă constând în trei ani şi jumătate de închisoare, confiscarea sumei de 92.500 de euro, sau echivalentul în lei, menţinerea măsurilor asiguratorii de sechestru în cuantumul sumei propuse pentru confiscare şi a controlului judiciar.

Gabriel Berca şi Mihai Banu mai au de plătit şi câte 2.500 de lei cheltuieli de judecată.

Cei doi, trimişi în judecată în august 2015, au stat în arest preventiv şi la domiciliu timp de aproape cinci luni, perioadă ce ar urma să fie dedusă din pedeapsa dată de instanţă.

Avocaţii celor doi foşti demnitari au declarat pentru Agerpres că vor înainta Apel la decizia instanţei Curţii de Apel Bacău, în următoarele zece zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit rechizitoriului DNA, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins şi primit, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, de la omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către primăria comunei băcăuane Ardeoani. Banii ar fi fost necesari pentru achitarea unor lucrări de construcţii, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate chiar de firma omului de afaceri denunţător în respectivul dosar.

Procurorii au mai susţinut că, în aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folosiţi atât pentru sine, pentru Gabriel Berca, cât şi pentru partidul din care făceau parte. Anchetatorii au reţinut faptul că din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remişi de către omul de afaceri sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de acesta.

În baza rechizitoriului, procurorul a insistat în ultima şedinţă de judecată asupra faptului că toate declaraţiile de la urmărirea penală sunt cele adevărate, a cerut pedepse cu închisoarea şi confiscarea sumelor primite de inculpaţi, iar avocaţii au solicitat achitarea.

Apărătorii şi-au fundamentat cererea nu doar prin schimbarea ori nuanţarea declaraţiilor acuzatoare de către martori în timpul procesului, dar şi pe imaginea publică a denunţătorului. Concret, avocaţii au pus accentul atât pe modul imoral în care a procedat Viorel Rusu, făcând denunţurile mult după ce beneficiase de numeroase contracte de finanţare din partea autorităţilor locale, dar şi pe faptul că denunţătorul este, la rândul lui, cercetat penal. Apărătorii au cerut instanţei ca toate declaraţiile lui Viorel Rusu „contradictorii uneori, să fie privite cu rezervă”.

În ultima şedinţă de judecată în primă instanţă, avocatul lui Mihai Banu a subliniat faptul că denunţătorul Viorel Rusu ar fi dat benevol bani, dar nu cu titlu de mită, ci pentru sponsorizări către PDL. Pe parcursul procesului, mai mulţi martori au recunoscut că omul de afaceri băcăuan era unul dintre sponsorii importanţă ai organizaţiei judeţene a partidului.

La rândul lor, avocaţii lui Gabriel Berca au combătut declaraţia denunţătorului, susţinând că nu ar exista nicio probă materială care să confirme acuzaţiile formulate la adresa ex-ministrului de către omul de afaceri băcăuan.

În acelaşi dosar, Lucian Banu, fiul fostului deputat, inculpat pentru complicitate la trafic de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei sub supraveghere judiciară timp de patru ani, confiscarea sumei de 150.000 de lei şi cheltuieli de judecată în valoare de 2.000 de lei.

Sursa: stiripesurse.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA