Un fost ofiţer DNA a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi pentru favorizarea făptuitorului, iar trei foşti comisari GF la câte un an cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului şi complicitate la prima infracţiune. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa într-un dosar în care au fost judecaţi un fost ofiţer DNA, dar şi trei foşti comisari, decizia instanţei fiind definitivă. Astfel, Dan-Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Instanţa a decis să deducă din pedeapsa aplicată durata reţinerii de 24 de ore din 19 martie 2014 şi arestul preventiv de la data de 4 aprilie 2014 la 10 iunie 2015.
De asemenea, Sorin Florea, fost comisar general al Gărzii Financiare, Ciprian Mihail Fronea, fost comisar şef al Gărzii Financiare Constanţa şi Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare, au primit fiecare câte un an de închisoare, instanţa amânând aplicarea pedepsei pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere.
Curtea de Apel Bucureşti a mai hotărât ca pe durata termenului de supraveghere cei trei trebuie să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. Instanţa a mai decis ca fiecare dintre cei patru să achite suma de 25.500 de lei cheltuieli judiciare. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
În luna mai 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a celor patru. Astfel, Dan Emil Manolachi a fost trimis în judecată pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi pentru favorizarea făptuitorului, iar Sorin Florea, Ciprian Mihai Fronea şi Eduard Cristian Tomescu, pentru complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului.
Potrivit unui comunicat DNA, în zilele de 7 şi 8 iulie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitatea sa de comisar şef în cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, a furnizat, pe circuitul format din Ciprian Fronea, Sorin Florea, Eduard Tomescu, informaţii nedestinate publicităţii, care vizau aspecte esenţiale ale unui dosar instrumentat de unitatea de parchet din care făcea parte.
Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.
“Prin aceste acţiuni, inculpatul Manolachi Dan Emil a urmărit să obţină pentru sine de bunuri necuvenite în valoare de 250 lei, precum şi ca autorul infracţiunii de corupţie să evite prinderea în flagrant delict. Acţiunile desfăşurate de inculpatul Manolachi Dan Emil au condus la îngreunarea cercetărilor şi implicit la acel moment, la obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie şi anume suma de 200.000 euro”, se arăta în comunicatul DNA.
sursa Mediafax