spot_img
AcasăActualitateSocialSemne rele anul are! În 2013, impozite mai mari şi creşteri de...

Semne rele anul are! În 2013, impozite mai mari şi creşteri de preţuri

DISTRIBUIȚI

Nivelul taxelor locale va creşte cu 16,05% de la 1 ianuarie 2013, gazele se scumpesc de la 1 iulie, iar salariile bugetarilor rămân îngheţate la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat că nivelul taxelor locale va creşte cu 16,05% de la 1 ianuarie 2013, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe trei ani, şi a precizat că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Sub incidenţa acestei majorări intră şi taxele pentru autovehicule.

Conform Codului fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010. De asemenea, accizele la motorină vor urca începând cu anul viitor de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă, operaţiunea fiind avizată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.
Salariile bugetarilor se vor menţine anul viitor la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, menţionează proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public. Guvernul va limita şi anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuităţile la transportul feroviar, în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, şi va îngheţa în continuare angajările în sistemul public.

Preţul gazelor din producţia internă destinate consumului în regim reglementat pentru populaţie şi producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va creşte până la finele lui 2014 cu 19,4%, în timp ce companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare. În prezent, atât consumatorii casnici, cât şi firmele plătesc acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei/MWh. Pentru populaţie, tariful actual al gazelor produse în România va fi menţinut până în 1 iulie 2013, când va fi majorat la 48,5 lei/MWh, iar la 1 octombrie 2013 va creşte la 49,8 lei/MWh.

În 1 ianuarie 2014, preţul gazelor din producţia internă livrate populaţiei şi producătorilor de energie termică va fi 50,6 lei/MWh, pentru ca apoi să crească la 51,8 lei, de la 1 aprilie, la 53,3 lei, de la 1 iulie, şi la 54,6 lei/MWh, de la 1 octombrie 2014.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA