AcasăNews AlertSEMNAL DE ALARMĂ - Cherecheș ia atitudine: cere curățenie și deszăpezire la...

SEMNAL DE ALARMĂ – Cherecheș ia atitudine: cere curățenie și deszăpezire la standarde, menținerea nivelului minim de impozitare și al abonamentului anual de parcare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cătălin Cherecheș a luat astăzi, 14 noiembrie, atitudine în ceea ce privește principalele probleme semnalate de către băimăreni. Asaltat de mesajele cetățenilor care se plâng fie de modul defectuos în care se face curățenie pe raza orașului, fie de faptul că, la început de iarnă, autoritatea locală încă nu a rezolvat problema deszăpezirii, neavând un contract semnat pentru asigurarea acestui serviciu important pentru comunitate.

 

Mai mult, cel pe care băimărenii l-au reales cu un procent de peste 70% la alegerile locale din iunie, solicită aleșilor locali să nu majoreze nivelul impozitelor și taxelor locale, dar nici cuantumul abonamentului anual de parcare. Cătălin Cherecheș a postat o declarație amplă, în atenția conducerii interimare a primăriei și a aleșilor locali, pe contul său personal de pe rețeaua de socializare Facebook.

„S-au așternut primii fulgi de zăpadă peste orașul nostru și m-am bucurat să am sentimentul pe care o aduce această schimbare, sentimentul pentru ceva nou. Acest strat alb și inocent este începutul unui anotimp care ne oferă multe bucurii în familia noastră băimăreană. Deși nu pot trăi aceste momente împreună cu voi, mă gândesc la aceste clipe de bucurie uitându-mă afară pe geam și mă visez la o plimbare prin Centrul Vechi, îmi imaginez râsetele copiilor care se bucură în Parcul Municipal „Regina Maria” și mă gândesc la fericirea pe care am împărtășit-o cu voi când am aprins luminițele de la bradul nostru. Albul acesta inocent care acoperă pomii, străzile, clădirile și casele noaste face ca totul să arate mai frumos. Dar și zăpada se topește. Trebuie să ne gândim cum să îngrijim orașul nostru împreună și la moștenirea pe care vrem să o dăm mai departe viitoarelor generații de băimăreni”, arată Cătălin Cherecheș în mesajul său.

Cătălin Cherecheș împărtășește grija cetățenilor în privința deszăpezirii

„Ambiția mea, ca primar, nu a fost niciodată să fiu cel mai bun în administrația locală, încheierea contractelor sau dezvoltarea zonelor. Sunt juriști, contabili și oameni de meserie care cunosc detaliile mai bine decât mine. Ambiția mea a fost să fiu omul care vă ascultă dorințele și nevoile, să fiu omul care le realizează prin legătura dintre oameni și conducerea orașului. Ideile si ambițiile mele se nasc din aceleași dorințe ca și ale voastre. Uitându-mă afară pe geam înțeleg că nu multă lume privește zăpada prin prisma mea. Eu când o văd mă gândesc la faptul că trebuie să fim eficienți cu deszăpezirea drumurilor, ca un tată să poată ajunge mai repede acasă la copilul lui pentru a se putea bucura împreună de plimbarea din parc. Mă gândesc să ajungă oamenii la muncă cu bine. Mă gândesc la bătrâni, să le fie curățat trotuarul când se plimbă pe stradă. Mă gândesc la mamele care își duc copiii cu căruciorul. Da, și eu mă bucur pentru zăpadă, dar știu și ce trebuie să facem, cu responsabilitate, astfel încât să ne putem noi, cu toții, bucura din plin”, mai spune acesta.

Cătălin Cherecheș, “portavocea” băimărenilor care îi solicită să ia atitudine în privința problemelor cetății

Se află în arest la domiciliu, după ce procurorii DNA l-au trimis în judecată, însă, deși este preocupat în această perioadă să își găsească dreptatea în instanță, este atent la problemele semnalate de cetățeni. Inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a acceptat dosarul, încălcările legislative și ale drepturilor omului în cazul său urmând să fie analizate și soluționate de magistrații europeni. Își va relua atribuțiile de primar ales al municipiului Baia Mare, dar chiar și până atunci Cătălin Cherecheș este preocupat de problemele cetățenilor, băimărenii fiind cei care îi semnalează punctual neregulile din cartiere și de la nivelul administrației locale.

„Deși sunt oprit în a-mi exercita funcția de primar, nu mi se poate opri dorința de a face parte dintr-o comunitate de care sunt mândru. Vă mulțumesc vouă, băimărenilor, pentru încrederea cu care mă onorați în fiecare zi prin faptul că mă căutați acasă și îmi povestiți despre orașul nostru. Vă mulțumesc pentru că nu ați renunțat la viziunea noastră de a face acest oraș cel mai frumos din România. Încrederea voastră mă face să mă simt viu și mereu între voi, dar îmi impune și o responsabilitate ca om. Pentru că mâinile mele de primar sunt legate sper că această acțiune de suflet va duce la realizarea unor schimbări în bine prin faptul că ne vom uni vocile pentru orașul nostru. De astăzi va acționa omul Cătălin Cherecheș, ajutându-vă pe voi să fiți din nou auziți de către cei care ne conduc vremelnic orașul. Dorințele voastre, întrebările voastre, proiectele, gândurile și nevoile voastre vor ajunge la cei care au puterea să acționeze. Și așa, împreună, vom cere ce știm că se poate face și ce merităm ca și băimăreni care pun suflet”, mai spune Cătălin Cherecheș, în mesajul la finalul căruia se semnează „omul vostru”.

Ce le cere Cătălin Cherecheș aleșilor locali și celor din executivul primăriei:

IMPOZITE ȘI TAXE NEMAJORATE

„Prin Codul Fiscal, Guvernul României stabilește nivelul taxelor și impozitelor locale an de an. Mereu ne aflăm în situația de a fi surprinși neplăcut de către guvernanți prin indexări anuale. Guvernul oferă suplimentar posibilitatea și autorităților locale să majoreze aceste taxe cu aproximativ 20%. Din respect față de băimăreni, în ultimii cinci ani am avut grijă să nu propun astfel de majorări și să conving Consiliu Local să fie de acord cu mine. Acum, când autoritatea locală se află în fața unei astfel de provocări tentată fiind să majoreze pentru prima dată în ultimii ani aceste impozite și taxe, transmit cu fermitate mesajul băimărenilor și al meu: NU majorați taxele și impozitele locale. Scădeți în continuarea procentul de impozitare pentru societățile comerciale. Am început de la 1,5% , am coborât la 1,3% iar pentru anul 2017 Consiliu Local poate face pasul spre 1,2% venind astfel cel puțin cu un sprijin simbolic pentru investitorii locali”, arată Cătălin Cherecheș.

100 LEI ABONAMENTUL ANUAL DE PARCARE

„Devenind primarul vostru am avut inspirația să reduc abonamentul anual de parcare de la 400 de lei!!! la 100 de lei. Rezultatul, încasările din vânzarea acestor abonamente a crescut de patru ori. Cetățenii mi-au semnalat cu îngrijorare că autoritatea locală anticipează să dubleze prețul abonamentului de parcare. Îi rog pe aleșii locali băimăreni să se inspire din modelul de bună practică pe care l-am oferit în ultimii ani și să păstreze prețul abonamentului la 100 de lei”, mai spune el.

Alte sugestii ale lui Cătălin Cherecheș pentru cei din administrația locală băimăreană

„Organizarea unei dezbateri publice serioase și luarea unor decizii cu privire la închirierea pe o perioadă mai lungă de timp a locurilor de parcare rezidențiale pentru intervalul orar 17:00 – 08:00.

Stabilirea, în urma finalizării Planului de Mobilitate Urbană a locurilor în care este obligatoriu a se construi parcări supraterane sau subterane pentru eliminarea aglomerărilor, aceste investiții majore putând a se face de către societăți private pe baza unui contract de concesiune atribuit legal prin licitație publică, degrevând bugetul local de astfel de investiții costisitoare dar oferind cetățenilor o facilitate extrem de importantă.

Analizarea în cadrul unei dezbateri publice a posibilității de a institui în locul abonamentului anual de parcare de 100 de lei a unei taxe anuale de 50 de lei pe care să o plătească fiecare proprietar de autoturism sau autoutilitară, ceea ce ar genera un buget anual de un milion de euro, bani care să fie utilizați exclusiv în amenajarea infrastructurii rutiere și parcărilor în municipiul Baia Mare”.

CURĂȚENIE ȘI DESZĂPEZIRE LA STANDARDELE UNUI ORAȘ CIVILIZAT

„Cetățenii îmi povestesc de ceva vreme, cu mâhnire, despre faptul că Baia Mare a redevenit un oraș murdar. Revoltător pentru mine, revoltător pentru băimăreni. Am impus standarde de curățenie care am sperat că vor fi mereu respectate. Dar pentru unii curățenia, zonele verzi, locurile de joacă, ordinea publică sunt doar un „moft”. Pentru mine și pentru băimăreni aceasta este însă dovada civilizației într-un oraș. E momentul ca aleșii locali să invite de urgență societatea de salubrizare pentru a restabili prin decizia Consiliului Local standardele de curățenie (de câte ori să se golească coșurile de gunoi, frecvența cu care să se spele și măture străzile, frecvența cu care să se salubrizeze locurile de joacă). În urma acestei analize, regândirea în acest sens a bugetului local pentru a scoate Baia Mare din mizeria care s-a așternut în ultimele șase luni.

A nins și odată cu fulgii de zăpadă au apărut și primele emoții ale băimărenilor responsabili pentru că Baia Mare nu are astăzi utilaje de deszăpezire și material antiderapant. Abia în 22 noiembrie se finalizează licitația pentru stabilirea unui operator pentru deszăpezire. Prea târziu și foarte riscant. Estimez că nici o firmă serioasă nu se poate organiza nici cu mașini, nici cu material antiderapant și nici cu personal. În numele cetățenilor în fața cărora mă simt responsabil solicit autorităților locale să prezinte un plan de urgență ( nemaiavând timp să întrebăm ce s-a făcut în ultimele șase luni). Primăria Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban, Vital, Urbis și Ocolul Silvic Municipal Baia Mare trebuie adunate într-o celulă de criză, asumându-și fiecare utilaje, personal, cantitate de material antiderapant respectiv zonele, traseele pe care vor opera în această situație limită. Fiecare dintre aceste entități vor avea posibilitatea legală prin procedura de achiziție directă să achiziționeze atât utilaje cât și personal dar și material antiderapant”, spune Cătălin Cherecheș.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA