AcasăNews AlertȘEDINȚĂ LA JUDEȚ - Cătălin Cherecheș vrea tarife mai mici și condiții...

ȘEDINȚĂ LA JUDEȚ – Cătălin Cherecheș vrea tarife mai mici și condiții de colectare mai bune în Baia Mare după finalizarea proiectului de management integrat al deșeurilor în Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții principalelor forțe politice au participat în 1 februarie 2016 la o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu, pentru a discuta subiecte importante legate de implementarea proiectului de management al deșeurilor. Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a militat pentru tarife mai mici și condiții de colectare mai bune odată cu finalizarea proiectului. Președintele Consiliului Județean Maramureș și-a manifestat întreaga susținere în acest sens.

Scopul întâlnirii organizate la sediul Consiliului Județean Maramureș a fost acela de a avea o discuție cu liderii politici implicați în în ceea ce privește implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor. Ședința a fost determinată și de anunțul făcut de un număr de nouă primari din zona Târgu Lăpuș care spun că administrațiile pe care le reprezintă sunt de acord cu implementarea proiectului, dar doresc să realizeze ei independent serviciile de salubrizare. Primarul Cătălin Cherecheș a arătat că administrația băimăreană a evaluat toate situațiile de plată și tarifare și o va aplica pe cea mai convenabilă pentru cetățeni.

„La nivelul administrației locale a municipiului Baia Mare ne-am dat tot concursul pentru a evalua toate documentele strategice pe care Consiliul Județean ni le-a transmis pentru a putea să fim constructivi în a implementa un proiect cu o importanță majoră pentru județul Maramureș. Nu știu dacă este la nivelul județului cel mai bine pus la punct proiect pe care îl putem neapărat implementa, dar cu siguranță că sunt câteva componente foarte importante, cum ar fi închiderea rampelor care generează în acest moment o problemă majoră de mediu, respectiv o oportunitate de a face o colectare a deșeurilor menajere la un nivel mult mai înalt decât avem în acest moment în județ. Înafară de municipiul Baia Mare în județ este absolut dezastru cu privire la modul în cre se colectează deșeurile. Nu se respectă nici un fel de regulă. Pentru noi ca și municipiu este o dorință de a evolua din punct de vedere tehnic și calitativ în gestionarea deșeurilor menajere și colectarea lor. Mai este încă o oportunitate pe care noi o vedem în aceea de a scădea prețurile, respectiv de a scădea presiunea pe care o punem asupra buzunarului cetățeanului indiferent că vorbim de băimăreni sau de maramureșeni în a plăti colectarea deșeurilor. Am evaluat și la nivelul municipiului Baia Mare două variante, o variantă a tarifului și alta a taxei, o variantă a plăți directe a cetățeanului către operator sau o variantă în care municipiul, autoritatea locală, plătește către operator, la nivelul numărului de populație. Am considerat că putem să facem o chestiune unitară la nivelul județului și să mergem pe o variantă de taxă pe care autoritățile locale să o plătească către operatorii care vor reieși din licitațiile pe care le avem”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Ideea primarului municipiului Baia Mare a fost susținută în totalitate de președinte Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu.

„Domnul primar Cătălin Cherecheș a spus o chestiune foarte importantă pentru implementarea proiectului pentru care îi și mulțumesc. Nu am avut nicio sfială în a spune public când ceva este bine sau când ceva nu este bine. Dacă municipiul Baia Mare propune un atare proiect de hotărâre prin care agreează modalitatea stabilită cu finanțatorul de plată a serviciului respectiv prin taxă îi mulțumesc public. Nu am niciun fel de problemă de a critica atunci când trebuie să critic, după cum nu am niciun fel de problemă de a mulțumi atunci când se cuvine. Așadar, este un semn de colaborare bine venit și către acest lucru trebuie să transceadă limitele administrative ale municipiului Baia Mare și să ajungă la nivelul întregului județ pentru că dacă vom gândi și vom colabora unitar și solidar așa cum ne-am asumat prin proiect acest proiect are șanse să se termine atunci când ne-am propus noi”, a spus Zamfir Ciceu.
Zetea, responsabil pentru blocajul din proiectul de dezvoltare al Aeroportului Internațional Baia Mare

sedinta-(1)

În cadrul întâlnirii, primarul municipiului Baia Mare s-a arătat îngrijorat de situația în care a ajuns Aeroportul Internațional Baia Mare. Până acum, administrația locală a arătat de nenumărate ori că dorește preluarea aeroportului sau o variantă legală în care să poată susține dezvoltarea și implementarea proiectului de modernizare. Chiar dacă licitația a fost câștigată, lucrările efective au fost suspendate.

„Aeroportul ține foarte mult și de dezvoltarea economică a județului. Nu doar de Baia Mare sau de zonele și comunitățile adiacente municipiului nostru. O chestiune realizată în mod eronat din perspectivă legală și contractuală de către Regia Autonomă Aeroportul Baia Mare poate să afecteze orice tip de evoluție ulterioară a acestui proiect. În a cest moment înțeleg că s-au făcut anumite tipuri de lucrări la aeroport fără ca să existe un buget aprobat de către Consiliul Județean pentru regie astfel încât să se poată și plăti aceste tipuri de lucrări. Înțeleg că astăzi constructorul stă cu utilajele pregătite și ar putea să facă lucrări de pregătire pentru că nu este o vreme atât de grea încât să nu poată face lucrări, dar lucrurile acestea trebuie reglementate de către dumneavoastră sau de către cei pe care i-ați mandatat să gestioneze acest proiect”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, vizibil iritat de faptul că primarul Cherecheș a deschis acest subiect, a recunoscut că lucrările sunt oprite în acest moment la aeroport. Zetea fusese desemnat să se ocupe de proiectul de modernizare al Aeroportului Internațional Baia Mare.

„În acest moment lucrările la aeroport sunt suspendate. Este absolut și normal. Până la urmă vedem cum este și vremea afară și nu se poate munci în această perioadă. Dar sperăm că în cel mai scurt timp Ministerul Fondurilor Europene să accepte fazarea acestui proiect, la pachet cu celelalte proiecte de aeroporturi din România. Consiliul Județean Maramureș a avut o parte de cofinanțare în acest proiect de 2%, parte care a fost virată de către Consiliul Județean la finalul anului trecut. Conform contractului obligația Consiliului Județean Maramureș a fost îndeplinită și astea sunt cheltuielile care au fost făcute acolo”, a spus Gabriel Zetea.
Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA