AcasăLifestyleSecretul unei recolte de porumb fără buruieni

Secretul unei recolte de porumb fără buruieni

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa: Pixabay

 

Porumbul este una dintre cele mai importante plante cultivate la nivel global. Este un bun precursor pentru alte culturi și poate fi întreținut complet mecanizat, ceea ce permite obținerea unei producții mari. Cu toate acestea, cultura de porumb este vulnerabilă la buruieni precum meișor, știr sălbatic, costrei, mohor sau iarbă-barboasă. Acestea pot fi controlate prin două metode pe care le vom explica în continuare.

 

Utilizarea lucrărilor de sol

Înaintea semănării porumbului pe teren denivelat, cu buruieni, se efectuează lucrări cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colți. Acest lucru ajută la nivelarea terenului și la eliminarea buruienilor pentru a obține o cultură sănătoasă și puternică.

 

Trebuie să menționăm aici un aspect esențial de care depinde în mare măsură obținerea unei recolte de porumb fără buruieni. Acesta trebuie semănat după alte culturi, precum cele de in, cânepă, cartof de vară, floarea soarelui, sfeclă de zahăr. Nu se recomandă monocultura.

 

Pentru a distruge plantele invazive care apar înainte de răsărirea porumbului, se folosesc sape rotative care sunt poziționate perpendicular pe direcția rândurilor. În acest fel, plantele de porumb încă neîncolțite nu vor fi afectate. După ce răsar tulpinile, se efectuează 2-3 prașile mecanice pentru a continua distrugerea buruienilor: prima în cel mult 10 zile de la răsărire, a doua după 10-14 zile, iar a treia după 10-15 zile de la a doua prașilă. Prașilele mecanice se realizează cu ajutorul cultivatorului care elimină buruienile între rândurile de plante, iar cele manuale se fac cu sapa pe direcția rândurilor de plante.

 

Aplicarea erbicidelor

Pe lângă lucrările solului se poate interveni eficient cu erbicide în anumite momente cheie în dezvoltarea culturii de porumb.

Înaintea răsăririi plantelor sau imediat după, trebuie aplicat un produs fitosanitar care împiedică germinarea buruienilor. Comandă erbicid pentru porumb de pe kwizda-agro.ro și vei putea controla atât vegetația sălbatică monocotiledonată, cât și pe cea dicotiledonată.

 

Tratamentul cu erbicid cu spectru larg trebuie aplicat când porumbul are între 2 și 5 frunze pentru a elimina buruienile dicotiledonate. De asemenea, în stadiul de 2-8 frunze, este necesară aplicarea unui produs specializat pentru a opri creșterea celor monocotiledonate.

 

Pentru rezultate bune, se pot folosi erbicide în tandem. De exemplu, unul cu substanța activă din grupa produselor sulfonil ureice poate acționa împotriva buruienilor alături de unul din grupa triketone. Totuși, întotdeauna se va efectua un test de compatibilitate între două erbicide înainte de a le folosi în tandem.

 

O altă măsură de precauție în procesul combaterii buruienilor este aplicarea produselor fitosanitare în conformitate cu indicațiile specifice pentru fiecare produs. Unele erbicide pot fi ineficiente sau chiar dăunătoare în condiții de secetă ori îngheț sau dacă sunt prognozate schimbări bruște de temperatură după tratament.

 

Așadar, lucrările de sol, precum nivelarea terenului și eliminarea buruienilor, pot ajuta la obținerea unei culturi de porumb sănătoase. În plus, se recomandă evitarea monoculturii, dar și utilizarea de erbicide în momente cheie, cum ar fi înaintea răsăririi plantelor sau după formarea primelor frunze. Prin combinarea acestor metode, se poate obține o recoltă de porumb fără buruieni.

 

Sursa: Avarvarei, Teona. Agricultura Generală. Ion Ionescu De La Brad, 1999.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA