AcasăActualitateSocialSCHIMBAREA LEGISLAȚIEI - Ambalajele reciclabile vor fi valorificate de către cetățeni

SCHIMBAREA LEGISLAȚIEI – Ambalajele reciclabile vor fi valorificate de către cetățeni

DISTRIBUIȚI

SCHIMBAREA LEGISLAȚIEI Guvernul pregăteşte o schimbare a legislaţiei privind regimul deşeurilor care să determine cetăţenii să nu mai arunce, ci să valorifice ambalajele reciclabile, precum sticlele şi borcanele.

Valoarea percepută pentru fiecare deşeu de ambalaj reciclabil va fi de sub 1 leu, undeva în jurul a 0,5-0,6 lei/bucată, a declarat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu. În acelaşi timp, autorităţile locale vor avea obligaţia să asigure colectarea separată pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă.

„Săptămâna viitoare va exista forma finală a proiectului privind taxa pe ambalajele reciclabile. O să vedeţi că valoarea pentru fiecare ambalaj este de sub 1 leu pe bucată. Important este că eu, cetăţeanul Graţiela Gavrilescu, pot să aleg dacă dau din proprietatea mea deşeul pe care îl produc din ambalaje salubristului, dacă mă duc la un colector sau dacă mă duc la o cumpărătură, la un anumit retailer şi merg la instalaţia de depunere a acestor deşeuri de ambalaje, iar în schimbul lor primesc un tichet şi după aceea merg la cumpărături, la casă, şi mi se scade din factura pe care o achit. Românul este cel care va decide ce face cu proprietatea lui. Terminăm, astfel, cu toată mizeria de pe albia râurilor şi cu gropile de gunoi. Deci, săptămâna viitoare vom avea întâlnirea pentru prezentarea finală a actului normativ şi în maximum două-trei săptămâni să putem să scoatem ordonanţa, într-o şedinţă viitoare de Guvern”, a afirmat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

La jumătatea lunii martie, ministrul mediului declara că propunerile privind valoarea garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil sunt de 0,5-0,6 lei/bucată.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. (…) Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n.r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5-0,6 lei/bucată (drept garanţie – n.r.)”, a susţinut Graţiela Gavrilescu.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul ­de­şe­urilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje mai propune ca autorităţile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale.

În plus, în document se face referire la faptul că operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj.

De asemenea, operatorii economici care introduc produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucată, respectiv să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori. Consumatorii îşi pot recupera garanţia plătită la momentul achiziţionării ambalajului reciclabil atunci când merg să-l returneze.

În acest context, operatorii economici sunt obligaţi să evidenţieze distinct valoarea garanţiei la indicarea preţului produsului oferit spre vânzare consumatorilor şi să informeze consumatorii asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar, respectiv a sistemului de preluare a ambalajelor şi de returnare a valorii de garanţie.

Mai mult, operatorii economici sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei, se arată în proiectul ordonanţei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA