Acasăsinucidere maramuresSCHIMBARE - Fotbalist din Liga I, a ajuns să lucreze pe şantier...

SCHIMBARE – Fotbalist din Liga I, a ajuns să lucreze pe şantier în Londra

spot_img

DISTRIBUIȚI

Problemele din fotbalul românesc l-au făcut pe Răzvan Gorea, tânăr jucător cu 12 meciuri în Liga 1 din România, la Ceahlăul Piatra Neamț, să ia drumul străinătății. A plecat fără o țintă anume, însă știa că trebuie să facă ceva pentru a se întreține. Era neplătit de șapte luni de zile, iar conducerea clubului cu care era sub contract nu îl lăsa să joace pentru altă echipă. Atunci a ales să lase sportul căruia i se dedicase de la șapte ani și să apuce o altă cale.

Dar nu a putut sta prea mult departe de gazon. Ocazia de a juca din nou fotbal s-a ivit în timp ce lucra la un depozit din Oxford. Acum se antrenează cu FC România, echipă semi-profesionistă din Londra, iar ziua lucrează pe șantier.

Ne-am întâlnit cu Răzvan cu puțin timp înainte de Crăciun. De câteva zile semnase contractul cu FC România și era bucuros că poate să joace din nou fotbal. Am discutat despre lucrurile ce l-au determinat să părăsească Ceahlăul, proiecte de viitor, situația fotbalului românesc și FC România, noua echipă a lui Răzvan.

Ce te-a făcut să pleci din România, din fotbal, și să vii aici, în Marea Britanie?

Am plecat de la Clubul Ceahlăul din cauza problemelor financiare. Nu-mi mai primisem salariul de vreo șapte luni de zile. Se adunaseră mulți nervi și stres și am luat decizia să mă axez pe muncă. Însă nu mă simt prea bine muncind pe șantier.

De ce nu ai ales să mergi la altă echipă din România?

Puteam merge la alte echipe, ba chiar am avut și câteva oferte, dar eram sub contract cu Ceahlăul până în 2016, iar echipele din România mă vreau liber de contract. Ceahlăul nu m-a lăsat să plec, conducerea cerea bani. În România, multe echipe nu dau bani pe jucători.

Într-o zi m-am hotărât și am zis: „Plec!” și nu m-am uitat în urmă.

De ce ai ales să vii în Anglia și nu ai mers în altă țară din Europa?

Am crezut că aici o să reușesc să am un trai mai bun, să am un loc de muncă de unde să-mi iau salariul la timp.

Care sunt primele impresii pe care ți le-a făcut această țară?

E foarte greu. Eu nu am muncit niciodată, eu am făcut mereu fotbal și mi-e greu să mă acomodez.

Cum a fost acest pas, de a face o muncă necalificată?

A fost o schimbare radicală, nici mie nu-mi venea să cred că nu mai joc fotbal și muncesc.

De când joci fotbal? Unde te-ai pregătit?

De la șapte ani, antrenamente zilnice, chiar și câte două pe zi. Visul meu a fost să ajung să joc în Liga I. Mi l-am îndeplinit, dar nu a avut continuitate. De la șapte ani m-am antrenat doar la Ceahlăul Piatra Neamț. Am început la juniori, la 14 ani am trecut la echipa a doua, la 15 și jumătate am trecut la prima echipă, care pe atunci era în Liga II.

Cum au început problemele financiare la clubul din România?

A venit un președinte italian, Angelo Massone, în ianuarie 2015, și ne-a făcut promisiuni. Aveam restanțe salariale, dar ne-au intrat banii pentru transmisiile televizate. Ne-au plătit ceva bani atunci, dar asta a fost tot, nu ne-au mai dat nici un ban, doar promisiuni. Nimic mai mult.

Când ai venit aici aveai ceva stabilit sau ai venit la noroc?

Am sunat un prieten într-o joi și mi-a spus că pot veni aici, că de luni mă bagă la muncă. Munceam la o fabrică de prelucrarea a cărnii de pui, dar n-am rezistat. Douăsprezece ore pe zi, numai în picioare, cu pauze puține, n-am rezistat. Nici salariul nu era excelent, cât să te descurci. Am muncit două zile și nu m-am mai dus. Apoi m-am dus la o agenție și mi-am căutat altceva de muncă, mi-au găsit în altă parte, tot la fel de greu. Erai ca un robot, stăteai la o bandă și sortai produse, nu am rezistat nici acolo. După care m-a sunat antrenorul de la FC România, după ce a văzut articolul în ziar și m-a invitat să vin la echipă să-i văd cum joacă. Tot el mi-a spus că dacă mă mut în Londra mă va ajuta.

Ce ne poți spune despre FC România?

E un grup senzațional acolo. Toți suntem români acolo, băieții joacă fotbal și știu cu ce se mănâncă chestia asta, am întâlnit acolo numai oameni buni. Mă bucur mult pentru că la FC România, chiar dacă se muncește mult, se dorește performanță. Se duc să joace, nu ca să stea la o bere, cu băieții, după meci. Sunt în liga a noua. Aici e o ligă semi-profesionistă. Echipele care promovează din liga a zecea în liga a noua, pot juca în Cupa Angliei. Dacă te califici mai departe, poți juca cu marile echipe. E o chestiune foarte bine organizată.

Joci deja la FC România?

Da, am jucat. Am găsit un grup minunat acolo, acum aștept să-mi ajungă cartea verde ca să pot avea legitimația mea. A trebuit să renunț la o sumă mare de bani pe care aveau cei de la Ceahlăul să mi-o dea, pentru a-mi putea rezilia contractul de acolo, altfel nu primeam cartea verde aici.

Ai avut aici aceleași probleme ca și în România ca să joci la o altă echipă?

Dacă aș fi rămas în România, Ceahlăul nu m-ar fi lăsat niciodată liber de contract, până în 2016. În cazul în care ar fi venit o echipă și ar fi fost de acord să dea bani pentru mine, m-ar fi lăsat să plec, dar așa fără bani nu m-ar fi lăsat. Aici, când am ajuns, am sunat la club, la Ceahlăul, și am vorbit cu președintele. I-am spus că renunț la suma de bani pe care mi-o datorau dacă mă lasă liber de contract. I-am explicat că vreau să încerc ceva aici în Anglia, ca să pot juca fără nicio problemă. Conducerea clubului a fost de acord, am mers la Ambasadă și am făcut o procură și am împuternicit-o pe mama, iar ea a mers și în numele meu și a semnat toată documentația. Actele au fost trimise la Federație și în acest moment sunt jucător liber de contract.

Ce va însemna FC România? Vei semna un contract, vei avea beneficii financiare?

Nu voi semna nici un contract cu ei, dar voi avea un loc de muncă și poate, cine știe, mă vede cineva și merg mai departe. Voi primi zece lire pentru fiecare punct, dar eu mă bucur pentru că joc. În acest moment, suntem calificați într-o cupă, Cupa Vase, iar miercurea și sâmbăta avem meciuri. E greu pentru mine, pentru că nu sunt obișnuit.

Unde vei merge la muncă?

În construcții. Marele avantaj este că pot învăța o meserie. Băieții de la echipă fac chestia asta de mai mult timp și s-au obișnuit. Eu sunt mai nou, și-mi este greu, dar va trebui să învăț. Miercurea, când avem meci, stau la muncă până la ora 16.00, după care trebuie să merg să joc fotbal, și e mai dificil.

Ce ai de gând să faci mai încolo? Ai de gând să continui cu fotbalul?

Da, sper să ajung la o echipă mai mare, pentru că am încredere în mine și știu că m-aș descurca. Dar deocamdată încerc să îmi fac anumite legături. Dacă voi vedea că nu merge, și nu merge mă voi axa doar pe muncă.

Cum a fost schimbarea pentru tine?

A fost foarte dură. Mi-a fost foarte greu să plec și să las 15 ani de fotbal în urmă.

Ce te-a determinat să renunți?

Stresul și problemele financiare m-au determinat să fac acest pas. Cei de la Ceahlăul ne promiteau în fiecare săptămână că ne vor plăti. Când am văzut că promisiunile nu se materializează, m-am hotărât să plec. Mi-a fost foarte greu să fac acest pas și-mi pare foarte rău.

Acum, dacă te-ar chema o echipă din România te-ai întoarce?

Depinde. În România, majoritatea echipelor au probleme cu banii, și atunci intervine neîncrederea. Înțeleg că salariul poate întârzia o săptămână sau două, dar nu patru luni. Poate dacă aș găsi o echipă bună m-aș întoarce, dar nu pe promisiuni.

Crezi că fotbalul românesc se confruntă cu mari probleme?

Da, părerea mea e că fotbalul românesc e în cădere, iar oamenii nu sunt serioși. Citesc știrile sportive și văd cum se plâng mulți fotbaliști. Ați văzut, nici cei de la Metalul Reșița nu au jucat, pentru că nu și-au luat salariile de vreo șapte, opt luni.

Care crezi că ar fi soluția?

Cred că prima regulă pentru un investitor ar fi sa-și plătească jucătorii. Băieții vor fi motivați și vor juca fotbal. Noi, când intrăm în teren, ne gândim la cum putem câștiga acel meci, nu ne gândim atunci la bani. Dar dacă nu ești plătit de luni bune de zile te gândești că faima și faptul că te vede lumea că joci fotbal nu-ți țin de foame. Lumea ne judecă și spune că avem fițe, dar mulți nu știu că nu avem un ban în buzunar.

Ai mai discutat cu foștii colegi?

Da, mai vorbesc cu un fost coleg, care a semnat acum cu Steaua, Cătălin Ștefănescu. Am înțeles că Massone i-a dat afară pe toți. La cei mai în vârstă le-a reziliat contractele. Acum, Ceahlăul e pe ultimul loc din Liga II și există posibilitatea să pice în a treia divizie. Îmi pare rău, pentru că eu am crescut acolo, îi urmăresc la fiecare meci pentru că-i cunosc pe toți și sunt niște băieți buni. Conducerea a stricat tot.

FC România nu e chiar printre primele echipe dar sunt oameni serioși acolo, care investesc timp și bani, și sunt alături de jucătorii lor. Vreau să-i mulțumesc lui Ionuț Vintilă (finanțatorul FC România – n.red.) pentru că m-a ajutat foarte mult, cred că dacă nu m-ar fi ajutat m-aș fi întors în România. Am un mare respect pentru el, este un om deosebit.

Sursa: ziarulromanesc.net

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA