AcasăActualitateSocialSCĂPĂM DE O POVARĂ ISTORICĂ - Guvernul a aprobat eliminarea ștampilei pentru...

SCĂPĂM DE O POVARĂ ISTORICĂ – Guvernul a aprobat eliminarea ștampilei pentru firme și PFA

DISTRIBUIȚI

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica vor scapa in curand de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Executiv.

Guvernul a adoptat un proiect de ordonanta care prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului, se arata intr-un comunicat remis redactiei noastre.

Vizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, cat si entitatile fara personalitate juridica. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”, scrie in documentul  amintit, care a fost initiat de Ministerul Finantelor si a fost lansat in dezbatere publica vinerea trecuta.

Pe deasupra, stampila nu va mai trebui aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.

Concret, atunci cand actul normativ aprobat de Guvern va intra in vigoare, toate prevederile legale ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate.

In nota de fundamentare  a propunerii, initiatorii arata ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.

„In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei. De asemenea, exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”, scrie in document.

In alta ordine de idei, initiatorii au subliniat ca persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.

Atentie! Deoarece dispozitiile fac parte dintr-o propunere de ordonanta aprobata de Executiv, aplicarea acestora este conditionata doar de publicarea in Monitorul Oficial. Practic, prevederile vor intra in vigoare si se pot aplica in trei zile de la publicarea actului normativ.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA