Acasăoameni noiSCANDALOS - Transplant de organe ratat pentru că singurul medic e în...

SCANDALOS – Transplant de organe ratat pentru că singurul medic e în concediu

spot_img

DISTRIBUIȚI

SCANDALOS Pe motiv de lipsă de finanţare a centrului, ficatul prelevat a trebuit să plece din Iaşi, deşi avem acreditare pentru asta. Plămânii nu au mai fost prelevaţi, unicul medic specialist fiind în concediu

Cea de-a 13-a prelevare de organe din Centrul Regional de Transplant de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a întâmpinat mai multe obstacole.

Cu toate că numărul de prelevări din primele şase luni din 2016 a depăşit numărul de prelevări din anul 2015, CRT nu-şi poate desfăşura activitatea în condiţii normale. În primul rând din lipsă de fonduri şi, în al doilea rând, din lipsă de specialişti. Astfel, după prelevarea de miercuri noaptea, reprezentanţii CRT nu au putut realiza transplantul de ficat, cu toate că centrul a fost acreditat de mai bine de o lună pentru această activitate. Mai mult, cu toate că medicii aveau acordul din partea aparţinătorilor persoanei aflate în moarte cerebrală pentru prelevarea plămânilor, centrul nu i-a putut preleva pentru că singurul medic din ţară acreditat pentru această intervenţie se află în concediu. În aceste condiţii, cei peste 30 de români care aşteaptă şansa unui transplant de plămâni sunt nevoiţi să spere că salvarea lor va veni doar de la donatori străini.

„În cursul nopţii am avut o prelevare de la o pacientă de 45 de ani din judeţul Neamţ aflată în moarte cerebrală. Pacienta a fost internată la Iaşi cu un anevrism gigant rupt. De la donator s-a făcut prelevare de cornee, ficat, rinichi şi inclusiv de cord. Cordul a plecat în această dimineaţă (n.r., ieri) cu un avion militar spre Târgu Mureş„, a arătat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRT. Inima urma să fie transplantată unui ieşean de 60 de ani care a fost spitalizat timp de şase luni în stare gravă la Institutul de Boli Cardiovasculare. În ciuda stării de sănătate precare a pacientului, acesta nu a putut fi transportat cu un elicopter al MAI, întrucât reprezentanţii centrului de transplant nu au pri­mit acordul în acest sens.

Corneea prelevată a rămas în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, urmând a fi prelevată în cursul zilei de astăzi. Potrivit medicilor of­tal­mologici, pacienţii care vor primi corneea prelevată au fost chemaţi încă de ieri la spital, pentru investigaţii.

Unul dintre rinchii prelevaţi a fost preluat la Bucureşti, de echipa de medici din Capitală care a venit la Iaşi în cursul nopţii de miercuri spre joi. Celălalt rinichi a fost transplantat la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“, la o pacientă care făcea dializă de 14 ani. „Pacientul care a primit rinichiul este un bărbat de 43 de ani din judeţul Iaşi, care se afla în programul de dializă de 14 ani. Intervenţia a decurs bine, fără incidente“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefro­log, purtător de cuvânt al unităţii me­dicale.

Ficatul prelevat miercuri seara nu a putut fi transplantat la Iaşi, chiar dacă centrul de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost acreditat pentru această activitate în luna mai. Spitalul nu a putut face transplantul pentru că încă nu a fost emis ordinul de ministru prin care unitatea medicală să primească finanţarea afe­rentă pentru intrarea în programul naţional de transplant. Potrivit medicilor ieşeni, primul transplant de ficat a fost realizat din fondurile proprii ale Spita­lului „Sfântului Spiridon“. „Suntem în situaţia în care deocamdată nu putem face transplant hepatic aici din cauza unor probleme tehnice, referitoare la finanţare. Adică aşteptăm să fie deblocaţi banii pentru program. Spitalul a intrat în programul naţional, dar încă nu a fost emis ordinul de ministru prin care să primim finanţarea necesară activităţii de transplant“, a mai explicat dr.Ionuţ Nistor, medic specialist nefro­log, purtător de cuvânt al unităţii me­dicale.

Ficatul prelevat miercuri seara nu a putut fi transplantat la Iaşi, chiar dacă centrul de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost acreditat pentru această activitate în luna mai. Spitalul nu a putut face transplantul pentru că încă nu a fost emis ordinul de ministru prin care unitatea medicală să primească finanţarea afe­rentă pentru intrarea în programul naţional de transplant. Potrivit medicilor ieşeni, primul transplant de ficat a fost realizat din fondurile proprii ale Spita­lului „Sfântului Spiridon“. „Suntem în situaţia în care deocamdată nu putem face transplant hepatic aici din cauza unor probleme tehnice, referitoare la finanţare. Adică aşteptăm să fie deblocaţi banii pentru program. Spitalul a intrat în programul naţional, dar încă nu a fost emis ordinul de ministru prin care să primim finanţarea necesară activităţii de transplant“, a mai explicat dr. Raluca Neagu. Potrivit medicului, cos­turile unui transplant de plămâni ajung la 200.000 de lei.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA