AcasăMARAMURESUL ISTORICScandal la Cotroceni! Ponta, schimb de replici cu Băsescu. Premierul a părăsit...

Scandal la Cotroceni! Ponta, schimb de replici cu Băsescu. Premierul a părăsit şedinţa CSAT

spot_img

DISTRIBUIȚI

Primul-ministru Victor Ponta a părăsit, joi, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la mai puţin de o oră de la începerea reuniunii.
Motivul a fost, se pare, un diferend între premier şi preşedinte pe marginea unui punct aflat pe ordinea de zi a CSAT.

Victor Ponta a părăsit şedinţa CSAT din cauza divergenţelor cu Traian Băsescu pe strategia privind restabilirea credibilităţii României, spun surse oficiale. Potrivit acestor informații președintele a fost pus pe harță de la început. A avut în cuvântul de început afirmații provocatoare referitoare la imaginea României și a răspuns grosolan la unele afirmații ale primului ministru. Pus în fața unei asemenea abordări primul ministru l-a informat pe președinte că nu mai poate sta la aceeași masă cu un președinte care nu pricepe noile realități politice.

Se pare că în momentul in care Basescu a dorit introducerea pe ordinea de zi a unui subiect de natura militara, Victor Ponta n-a fost de acord si a spus : “Pe mine sa nu va bazati pentru aceasta discutie”. Apoi s-a ridicat de pe scaun si a parasit sala.
Reprezentanţii presei aflaţi la Palatul Cotroceni nu au putut să îl întrebe pe premier de ce a plecat de la şedinţă, întrucât nu au avut acces în sala în care are loc şedinţa.
Administraţia prezidenţială nu a făcut deocamdată nici un comentariu în legătură cu plecarea premierului de la şedinţa CSAT.

Şedinţa CSAT de joi avea, printre altele, strategia pentru refacerea credibilităţii României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene şi privatizarea CFR Marfă, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.
Premierul Victor Ponta a părăsit şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), după doar 40 de minute de la începerea şedinţei. Primul punct pe ordinea de zi era „refacerea imaginii României”, pe plan extern. Premierul a întârziat la şedinţă 5 minute.

Toţi miniştrii care au participat, joi, la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), părăsită de premierul Victor Ponta înainte de final, au venit la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu şeful Guvernului.

Imediat după sfârşitul şedinţei CSAT, la Palatul Victoria au venit miniştrii Apărării, Internelor, Transporturilor, Finanţelor, Justiţiei, Economiei, precum şi secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Aurescu.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, joi, la RFI, că primul pas pentru realizarea unei strategii de refacere a imaginii României în lume este să recunoaştem că există o problemă de credibilitate, el apreciind totodată că prezenţa premierului la şedinţa CSAT este „normală”.
Întrebat cum priveşte participarea premierului Victor Ponta la şedinţa CSAT de joi, consilierul prezidenţial a răspuns: „Nu este nimic extraordinar din acest punct de vedere şi nu cred că domnul prim-ministru participă la această şedinţă decât din perspectiva de a se implica într-un dialog normal, instituţional, în ceea ce priveşte temele de securitate, siguranţă naţională, fundamentale pentru România şi pentru români. Nu cred că cineva face o favoare din acest punct de vedere, este numai o respectare a unei obligaţii instituţionale, care revine primului-ministru, ca de altfel tuturor celor care conform legii sunt membri ai CSAT”.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a încheiat, durând două ore şi jumătate, iar preşedintele Traian Băsescu nu va face joi declaraţii pe această temă, urmând să fie transmis un comunicat de presă, a anunţat purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea. Premierul Victor Ponta a plecat, miercuri, de la şedinţa CSAT, după 30-40 de minute de la debut, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Şedinţele CSAT sunt conduse de şeful statului, care îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului, iar premierul pe cea de vicepreşedinte. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul Apărării Naţionale, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor Publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA