Acasăsinucidere maramuresSCANDAL ÎN GIMNASTICĂ - Soţii Karolyi, acuzaţi de grave abuzuri fizice şi...

SCANDAL ÎN GIMNASTICĂ – Soţii Karolyi, acuzaţi de grave abuzuri fizice şi emoţionale

spot_img

DISTRIBUIȚI

SCANDAL ÎN GIMNASTICĂ Mai multe foste gimnaste americane şi din România au vorbit pentru Associated Press despre abuzurile fizice şi emoţionale suferite în perioada în care au fost antrenate de soţii Bela şi Martha Karolyi şi despre faptul că au fost forţate să se antreneze deşi aveau fracturi sau alte accidentări.

AP scrie că 13 foste gimnaste americane şi trei antrenori au descris sistemul “susţinut tacit de federaţia americană şi instituţionalizat de Bela şi Martha Karolyi”. Gimnastele au acceptat să vorbească după dezvăluirile din instanţă despre medicul Larry Nassar, care îşi va petrece toată viaţa în închisoare pentru că a agresat sexual tinere sportive sub pretextul că le trata.

Stilul opresiv al soţilor Karolyi a creat un mediu toxic în care un “prădător” cum este Nassar a făcut ce a vrut, au afirmat martori din procesul lui Nassar şi dintr-un proces împotriva federaţiei americane (USA Gymnastics), soţilor Karolyi şi a altor persoane. Fetelor le era teamă să se opună, iar Nassar a profitat de vulnerabilitatea lor şi, în plus, nu a pus sub semnul întrebării metodele dure de antrenament ale soţilor Karolyi.

“Era marioneta lor. Ne lăsa să ne antrenăm accidentate. Ei au obţinut ce au vrut. El a obţinut ce a vrut”, spune Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA, scrie News.

Gimnastele erau aproape înfometate, criticate dur pentru felul în care arătau şi forţate să se antreneze deşi erau accidentate. Dieta şi antrenamentele dure deseori au dus la întârzierea pubertăţii. Sportivele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă Mattie Larson, care a fost agresată sexual de Nassar, a afirmat că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi deşi avea o fractură la gleznă. “Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?”, a spus Larson în instanţă.

Într-o depoziţie de anul trecut, Martha Karolyi a recunoscut că în iunie 2015 a fost sunată de Steve Penny, atunci preşedintele federaţiei, care a informat-o că forul a primit o plângere că Nassar a molestat o gimnastă la fermă. Federaţia a anunţat autorităţile în iulie 2015 că ar putea exista un caz de “abuz sexual”.

Martha Karolyi a declarat că a discutat despre ce a aflat despre Nassar doar cu soţul său, cu avocaţii şi cu oficialul USA Gymnastics care a contactat-o telefonic.

AP scrie că înainte de 1981 echipa de gimnastică a SUA obţinuse o singură medalie olimpică: un bronz la JO din 1948, astfel că atunci când soţii Karolyi s-au stabiit în Statele Unite multe gimnaste au vrut să se pregătească cu antrenorii care au lucrat cu Nadia Comăneci.

Una dintre primele lor eleve americane a fost Mary Lou Retton, care a câştigat la JO din 1984 cinci medalii, ceea ce le-a consolidat reputaţia soţilor Karolyi, aceştia deschizând apoi un centru de pregătire la o fermă din Texas, unde s-au antrenat numeroase sportive de-a lungul anilor. Bela şi Martha Karolyi au fost plătiţi cu peste două milioane de dolari de USA Gymnastics.

La fermă, soţii Karolyi controlau fiecare aspect al vieţii gimnastelor. Cei doi căutau în camerele fetelor pentru ca acestea să nu fi ascuns mâncare.

În plus, soţii Karolyi, staful lor şi uneori alţi antrenori, aflaţi la fermă pentru perioade scurte, ridiculizau fetele în legătură cu greutatea lor şi le forţau să se antreneze deşi aveau probleme de sănătate.

Sara Tank Ornelas spune că a început să se antreneze cu soţii Karolyi în 1985. “Eram trataţi ca un plan de afaceri”, povesteşte fosta sportivă, acum în vârstă de 44 de ani.

Ea a suferit 13 fracturi în perioada în care s-a pregătit cu soţii Karolyi, de la vârsta de 11 ani până la 15 ani. Să îţi fie foame era ceva normal. Un mic dejun tipic consta într-o cantitate măsurată de cereal.

La prânz se mâncau ton uscat şi câţiva biscuiţi, iar cina consta într-o porţie mica de carne de pui şi broccoli sau orez. Larson spune că îi era teamă şi să bea apă, pentru că se gândea că s-ar îngrăşa. Ea a folosit laxative în fiecare zi, timp de cinci ani.

Caloriile puţine şi antrenamentele intense au făcut ca organismele micuţelor sportive să se resimtă şi au dus la întârzierea pubertăţii. Ornelas menţionează că intrarea în pubertate era ceva de temut. “Dacă o fată începea să poarte sutien, antrenorii trăgeau de el şi celelalte fete se amuzau”, spune fosta sportivă.

Ornelas îşi aminteşte de insultele din acea perioadă. “Îmi amintesc că un antrenor ţipa la mine în sală că am fundul mare. Aveam 11 ani”.

 

Mai multe despre acest subiect citiţi pe News

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA