AcasăMARAMURESUL ISTORICScandal după moarte! Sergiu Nicolaescu, incinerat fără slujbă. Biserica, dispusă să plătească...

Scandal după moarte! Sergiu Nicolaescu, incinerat fără slujbă. Biserica, dispusă să plătească pentru înmormântarea artistului!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sergiu Nicolaescu nu va avea parte de slujba de inmormantare, intrucat Biserica Ortodoxa Romana considera ca practica incinerarii mortilor, la care va fi supus si marele regizor duminica, este una necrestina.

„Trupul trebuie redat pamantului din care a fost luat”. In baza hotararii sinodale din anul 1933, Biserica Ortodoxa are o atitudine ferma privind ceremoniile religioase pentru cei trecuti in nefiinta, iar aceasta nu permite savarsirea slujbei in cazul persoanelor care sunt supuse altor practici decat inhumarea.

„Din marturiile scripturistice, patristice, istorice si arheologice reiese ca Biserica a practicat de la inceput pana astazi inhumarea (inmormantarea). Ea corespunde invataturii Bisericii despre trup si datoriile fata de el, trup care trebuie sa fie redat pamantului din care a fost luat.

Biserica Ortodoxa Romana a avut si are o atitudine clara si ferm exprimata fata de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrata prin hotararea sinodala din anul 1928 si reconfirmata prin hotararea sinodala din anul 1933, asupra carora nu s-a mai revenit in nici un fel, intrucat acestea exprima punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricarui slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane sa respecte aceste hotarari, iar din punct de vedere pastoral, sa lamureasca si sa determine pe credinciosi sa respecte traditia bimilenara a inhumarii crestinilor”, se arata intr-un comunicat publicat joi pe site-ul Patriarhiei Romane.

De asemenea, Arhiepiscopia Bucurestilor a facut un apel catre familia lui Sergiu Nicolaescu, pe care o indeamna sa-l inmormanteze crestineste pe acesta, „pentru a pastra numele acestuia intact in memoria poporului roman”. Informatia a fost furnizata de parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, pentru Mediafax.

„Pentru a pastra renumele lui Sergiu Nicolaescu in constiinta poporului roman in majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucurestilor a facut apel catre familia marelui regizor sa-l inmormanteze crestineste, iar in acest sens, Arhiepiscopia Bucurestilor si Parohia Parc Domenii din Bucuresti (Biserica Casin) vor asigura jumatate din cheltuielile de inmormantare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practica necrestina. In plus, Primaria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, in zona unde sunt inmormantate personalitatile lumii artistice”, a spus parintele Constantin Stoica, pentru sursa citata.

http://www.youtube.com/watch?v=niN8eCY3muU&feature=player_embedded#t=1s

Incinerarea actorului ar urma sa aiba loc duminica, in jurul orei 12:00, intr-un cadrul restrans. Sotia lui Sergiu Nicolaescu a transmis un comunicat prin care informeaza ca-si rezerva dreptul de realiza o ceremonie restransa si ca interzice publicarea imaginilor de la funeralii.

Dana Nicolaescu, soţia regizorului Sergiu Nicolaescu precizează că incinerarea a fost “dorinţa expresă” a soţului său pe care i-a respectat-o şi solicită presei să trateze „cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei”.

Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata, la spitalul Elias din Capitala, in jurul orei 8:20. Acesta a suferit o interventie chirurgicala de peritonita, iar pe fondul varstei inaintate si a unor complicatii cardiace si respiratorii, Sergiu Nicolaescu a facut stop cardiac si nu a mai raspuns la manevrele de resuscitare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA