AcasăslolvaciaSĂRBĂTORIT – Actorul american Alan Alda împlinește astăzi 80 de ani

SĂRBĂTORIT – Actorul american Alan Alda împlinește astăzi 80 de ani

DISTRIBUIȚI

Alan Alda s-a născut în 28 ianuarie 1936. Este un actor, regizor și scenarist american. A devenit faimos în special pentru rolul Hawkeye Pierce din serialul de televiziune M*A*S*H.

Alda și-a început cariera în 1950 ca membru al Compass Players în comedie. În 1966 a jucat în musicalul The Apple Tree peBroadway; el a fost nominalizat pentru premiul Tony pentru „Cel mai bun actor”.

Alda și-a făcut debutul ca actor pe Hollywood cu un rol secundar în Gone are the Days! – versiune cinematografică a unei piese de succes de pe Broadway și anume Purlie Victorious.

Au urmat alte roluri în filme ca autorul, umoristul și actorul George Plimpton în filmul Paper Lion, deasemenea în The Extraordinary Seaman (1969) și thriller-ul The Mephisto Waltz, alături de actrița Jacqueline Bisset. În același timp, Alda a apărut ca un panelist în filmul din 1968- What’s My Line? și în filmul I’ve Got a Secret (1972).

La începutul anului 1972 Alda a fost audiat și selecționat pentru rolul „Hawkeye Pierce” din adaptarea pentru televiziune a filmului MASH din 1970. A fost nominalizat pentru 21 de premii Emmy și a câștigat cinci. A luat parte la scrierea a nouăsprezece episoade, dintre care și cel final, și a regizat 32 de episoade. De asemenea a fost prima persoană care a obținut premiul Emmy pentru interpretare, scris și regizare pentru aceleași serii. Sub supravegherea sa, M*A*S*H a deschis și descris publicului multe probleme politice. Ca rezultat, cei 11 ani ai M*A*S*H-ului sunt în general împărțiți în 2 părți: anii de comedie Larry Gelbart/Gene Reynolds (1972-1977) și anii de dramă Alan Alda (1977-1983).

În decursul carierei sale, Alda a primit 31 nominalizări la premiile Emmy și două la premiile Tony și a câștigat șapte premii People’s Choice, șase premii Golden Globesi trei Directors Guild of America.

Alda a scris de asemenea câteva dintre poveștile și poemele care au apărut în show-ul de televiziune Free to Be… You and Me a lui Marlo Thomas.

Adrian Tudor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA