Acasă Actualitate Social SĂRBĂTOARE - Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

SĂRBĂTOARE – Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

DISTRIBUIȚI

SĂRBĂTOARE Ziua de 26 octombrie este considerată ziua în care căldura intră în pământ şi “Gerilă” începe să-şi arate colţii.

SĂRBĂTOARE Dacă Sfântul Gheorghe este cel care alungă iarnă şi retrezeşte la viaţă întreaga natură, Sfântul Dumitru este cel care aduce iarna, desfrunzește codrul și usucă toate plantele.

De Sfântul Dumitru este bine să ţinem cont de câteva lucruri pentru ca  întreg anul să fim păziţi de rele, potrivit calendarulortodox.ro.

În noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi, iar tinerii să se căsătorească.

Cei care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. După ce focul este stins, cenuşa trebuie aruncată în grădină.

 În această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană colima de Samedru, dar şi colaci în formă de cruce.

În Molodova, pentru a vedea cum va fi vremea în iarna ce urmează, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă o oaie neagră se aşează, înseamnă că iarna va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aprigă.

Se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Nu se piaptănă în această zi, că-i primejdios de lup.

Cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, vor fi feriţi de boli şi lovituri.

Sfântul Dumitru este perceput in popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele si ii aduna pe toți laolaltă la Focul lui Samediu. El este considerat a fi patronul pastorilor si a toamnei.

Multe din superstițiile romanești sunt legate de starea vremii în ziua Sfântului Dumitru. O vreme înnorata de Sfântul Dumitru, cu vânt şi ploaie prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. Iarna va fi în schimb mai blândă dacă afara nu va ploua şi cerul va fi senin.

În Bucovina, se zice cine seamănă usturoiul după Sf. Dumitru va avea parte numai de pagubă în anul următor. În Oltenia, se crede că numai cine respectă toate tradiţiile sărbătorii va fi protejat de necazuri, primejdii şi de lupi.

În ziua Sfântului Dumitru, ţăranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumos. Cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi, dar şi să facă alte socoteli noi.

Există o mulţime de tradiţii şi obiceiuri care se ţin cu ocazia prăznuirii sărbătorii de Sfântul Dumitru.

Ziua Sfântului Dumitru mai este cunoscută în popor şi ca Zi a Soroacelor. Este important ca această zi să te găsească cu toate datoriile şi împrumuturile din ultimele 6 luni achitate. În caz contrar, se poate să le dai înapoi dublu.

Mai mult, ziua de Sfântul Dumitru este momentul potrivit pentru noi tocmeli şi învoieli.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic.

A fost martirizat în jurul anului 306 şi este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, pe 26 octombrie.

sursa

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA