AcasăslolvaciaSĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ - 140 de ani de la nașterea celui mai mare...

SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ – 140 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român

DISTRIBUIȚI

Astăzi, 19 februarie, se îm­pli­nesc 140 de ani de la naș­terea sculptorului Con­stantin Brâncuși, artistul care a revoluționat arta modernă cu formele sale. Cu această ocazie, atât în țară, cât și în străinătate au loc manifestări culturale. În acest an, mar­căm pentru prima dată ziua de naștere a lui Brâncuși ca sărbătoare națională, potrivit unei legi adoptate în luna decembrie a anului trecut.

În urmă cu 140 de ani, la 19 februarie, se năștea în satul gorjean Hobița sculptorul Constantin Brâncuși, un artist ce avea să revoluționeze arta modernă cu formele sale despre a căror simplitate însuși Brâncuși spunea că „nu este un țel în artă, dar ajungi fără voie la ea, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor”.

În acest an, marcăm pentru prima dată ziua de naștere a lui Brâncuși ca sărbătoare națională, „o reparație morală a statului român față de marele sculptor”. Cu acest prilej, în țară și în străinătate, în aceste zile este evocată figura emblematică a lui Brâncuși prin intermediul unor expoziții, dezbateri sau ceremonialuri militare și religioase. Un ceremonial militar și religios se va desfășura în Parcul Coloanei Infinitului din Tg. Jiu, urmat de un pelerinaj pe Calea Eroilor până la Poarta sărutului, Aleea scaunelor și Masa tăcerii, unde se vor depune jerbe și buchete de flori, potrivit comandantului Garnizoanei Târgu Jiu, Marin Bran, citat de Agerpres.

Cei 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși sunt marcați la Palatul Victoria din Capitală prin intermediul unei expoziții de fotografie care ilustrează opere ale artistului. „Am avut recent ocazia să revăd operele sale care se găsesc la Atelierul Brâncuși din Paris și am trăit o mare bucurie și mândrie. Avem însă la îndemână creațiile de la Târgu Jiu, care trebuie văzute de fiecare dintre noi și îi îndemn, mai ales pe tineri, să descopere astfel valorile românești autentice”, a declarat premierul Dacian Cioloș. Cele 20 de fotografii expuse la sediul Guvernului au fost puse la dispoziție de Centrul de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși”.

De asemenea, reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au pregătit cu acest prilej ample proiecte care pun în valoare opera maestrului. De exemplu, la Paris, ICR organizează astăzi proiecția filmului documentar „Brâncuși” regizat de Cornel Mihalache.

Totodată, ieri, a fost prezentat proiectul cultural „Drumul lui Brâncuși”, conceput de directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJ) Gorj, Ion Cepoi. Proiectul presupune recondi­țio­na­rea și amenajarea peisagistică a drumului Târgu Jiu – Hobița, localitatea natală a lui Brâncuși, astfel încât zona respectivă să devină „o magistrală a turismului gorjean”.

Constantin Brâncuși a urmat Școala de Belle-Arte din Bu­cu­rești, pe perioada studenției fiind premiat pentru mai multe sculp­turi. Brâncuși pleacă la Paris în 1904. În 1907 refuză să fie ucenicul lui Auguste Rodin și își organizează un atelier pe Rue de Mont­parnasee. Expune în SUA, Elveția, Olanda, Fran­ța, iar între 1937 și 1938 se întoarce în Româ­nia pentru a participa la inaugurarea celor trei opere monumentale amplasate în Târgu Jiu: „Coloana Infinitului”, „Poarta sărutu­lui”, „Masa tăcerii”. Alte opere celebre: „Rugăciune”, „Muza adormită”, „Domnișoara Pogany”, „Mă­iastra”.

Pe 16 martie 1967, Con­stantin Brâncuși se stinge din viață la Paris, fiind înmormântat alături de alte personalități ale culturii mondiale, în cimitirul Montparnasse.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA