AcasăActualitateSocialSăptămâna prevenirii criminalităţii - Ziua prevenirii infracţiunilor cu violenţă

Săptămâna prevenirii criminalităţii – Ziua prevenirii infracţiunilor cu violenţă

spot_img

DISTRIBUIȚI

A doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii este dedicată prevenirii infracţiunilor cu violenţă. Poliţiştii vor desfăşura acţiuni stradale constând în distribuirea de materiale informativ-preventive şi vor avea întâlniri cu cetăţeni, elevi şi tineri, atât în municipiul Baia Mare, cât şi în celelalte localităţi din judeţ.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, au fost tipărite 400 de afişe cu recomandări pentru prevenirea tâlhăriilor şi a înşelăciunilor.  Afişele vor fi expuse de poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate în mijloacele de transport în comun, în staţiile de călători, precum şi la avizierele instituţiilor publice din municipiul Baia Mare.

Tot mâine poliţiştii se vor întâlni cu cetăţenii care locuiesc în cartierul Valea Borcutului pentru a discuta cu aceştia despre cauzele producerii unor infracţiuni şi modalităţile de prevenire a infracţiunilor comise cu violenţă.

Un tip de infracţiune, pentru comiterea căreia autorul foloseşte violenţa este tâlhăria. Cele mai multe infracţiuni de acest gen sunt comise, în locuri publice, în spaţiile comune ale imobilelor (la intrarea în scara blocurilor) sau după lăsarea întunericului. Cel mai adesea, victimele tâlhăriilor comise prin smulgere au fost femei, ele având la vedere bunurile vizate de obicei de suspecţi (bijuterii, telefoane mobile, poşete). De obicei, suspecţii acţionează rapid, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus şi smulgând obiectul vizat. Întrucât faptele sunt comise în spaţii deschise, suspecţi au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.

Pentru a nu deveni victimele infracţiunii de tâlhărie, Poliţia  recomandă:

–        Pe stradă păstraţi-vă poşeta pe umăr, lipită de corp şi protejată cu braţul.

–        Când vi se pare că cineva vă urmăreşte, verificaţi acest lucru traversând strada. Dacă individul respectiv alege aceeaşi rută, îndreptaţi-vă spre o zonă aglomerată sau intraţi într-un magazin. Cereţi sprijinul poliţiei!

–        Evitaţi să mergeţi la ore târzii prin parcuri, locuri izolate sau întunecoase. În aceste zone stabiliţi să fiţi însoţiţi şi alegeţi, pe cât posibil, străzi iluminate.

–        Nu cumpăraţi produse cu provenienţă dubioasă, pentru a nu încuraja infractorii să-şi continue activitatea ilegală.

Atunci când vorbim de infracţiuni comise cu violenţă nu putem să nu ne referim la fenomenul violenţei în familie. Întrucât consecinţele violenţei în familie sunt deosebit de grave pentru victime, dar şi pentru copiii care trăiesc într-un asemenea mediu, considerăm că este util ca, în ziua prevenirii infracţiunilor cu violenţă, să readucem în atenţie modificările legislative în acest domeniu.

Din 2012 Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost modificată, în sensul creării unui nou” instrument” de protecţie a victimelor. Este vorba despre introducerea „ordinului de protecţie”.  Victima, fie ea femeie sau bărbat – căci există şi bărbaţi victimă – care are ordin de protecţie emis de instanţa de judecată are un element de siguranţă în plus. În momentul în care o persoană se simte în pericol din cauza vreunui act de violenţă comis de un membru al familiei, aceasta poate solicita instanţei să emită un ordin de protecţie. Legea 217/2003 republicată, are la sfârşit un tipizat care trebuie completat şi trimis la judecătoria de pe raza teritorială în care victima îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Acest ordin de protecţie poate să restricţioneze accesul agresorului în locuinţă, chiar dacă locuinţa este proprietatea lui. Măsurile dispuse prin acest ordin au o durată de aplicabilitate de maxim 6 luni de la emitere, dar la expirarea acestei perioade victima poate solicita un nou ordin de protecţie dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Ordinul de protecţie se comunică de îndată structurilor de poliţie, iar acestea au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere la executare. Din 2012 până în prezent, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş au fost înregistrate 12 ordine de protecţie iar 80% dintre acestea au fost emise în Maramureşul istoric. În jumătate din cazuri agresorii au încălcat ordinele emise, pe numele acestora fiind întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA