Acasăsinucidere maramuresSăptămâna mondială a donatorului de sânge în Maramureș

Săptămâna mondială a donatorului de sânge în Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Asociația Rotaract TEAM Baia Mare și-a propus ca anul acesta să sprijine Centrul de Transfuzie Sanguină prin campanii de conștientizare a populației, prin informare cu privire la donatul de sânge, dar și materiale necesare renovării Centrului de Transfuzie Sanguine din Baia Mare pentru crearea unui confort sporit donatorilor.

În semn de recunoaștere față de persoanele donatoare de sânge, Organizația Mondială a Sănătății a decis în 2005 să le dedice o zi specială. Astfel 14 iunie a devenit Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel de susținere a donării benevole a sângelui.

Donarea de sânge în scopuri terapeutice este un gest nobil, umanitar, benevol, neremunerat și anonim. Donând sânge este modul prin care fiecare dintre noi poate deveni eroul unui pacient care are nevoie de transfuzii. Recoltarea și conservarea de sânge și de plasmă se fac conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, numai sub supraveghere și responsabilitate medicală, procedura este sigură și nedureroasă pentru pacient, constând în recoltarea a 450 ml sânge care poate salva până la 3 vieți.

În Romania doar 1,7% din populație donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, sau 4% în Ungaria. Astfel, în țara noastră se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65% din totalul necesar.

Pe parcursul întregii săptămâni vă invităm să faceți un efort suplimentar pentru a ajunge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Baia Mare str. George Cosbuc nr. 20/A pentru a dona sânge iar pe viitor, sperăm să o faceți de câte ori aveți ocazia.

Donarea de sânge are și unele beneficii importante, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. De asemenei, o donare de sânge înseamnă și pierdere de calorii. Pentru fiecare 250 ml de sânge, se consuma cca. 700 de calorii.

Prin donare se pierde o cantitate de fier din sânge, însă acest lucru are un efect protector și benefic dacă donarea are loc periodic și nu incidental. Fierul din sânge influențează cât de gros sau lipicioasă este textura sângelui. Nivelele mari de fier duc la îngrășarea sângelui care circulă astfel mai greu prin artere. De asemeni, un nivel ridicat de fier în sânge ajută la producerea colesterolului, depunerile pe artere cresc și acest lucru duce la boli cardiovasculare.

După donarea de sânge, se recomandă menținerea poziției orizontale pentru aproximativ 10-15 minute, pentru a evita apariția efectelor adverse postdonare. Se recomandă evitarea efortului fizic și consumul de alcool după donare. Trebuie suplimentat consumul de lichide, iar regimul alimentar imbogățit cu proteine animale (ouă, carne).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA