AcasăActualitateSocialSĂNĂTATE - Încă 123 de medicamente dispar din farmacii

SĂNĂTATE – Încă 123 de medicamente dispar din farmacii

DISTRIBUIȚI

Ieftinirea unor medicamente, cu 35 la sută, de la 1 iulie, zdruncină iar piaţa de profil.

Importatorii şi producătorii spun că dispar încă 123 de medicamente, dar care sunt acestea rămâne un mister. Între timp, Casa de Asigurări de Sănătate spune că vrea să vadă dacă farmaciile recomandă sau nu cele mai ieftine produse.

Efectele scăderii forţate a preţurilor le ştiu, de peste jumătate de an, mai ales bolnavii cardiaci şi cei diagnosticaţi cu probleme neurologice sau cancer. Multe dintre medicamentele de care au nevoie nu se mai găsesc. De la 1 iulie, se va aplica altă ieftinire obligatorie, ceea ce probabil va adânci criza – spune presedintele Agentiei Nationale a medicamentelor.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM: „Impactul adoptării acestei măsuri care urmează să fie implementată de la 1 iulie riscă să scoată din piaţă 123 de medicamente. În jur de 800 de mii de pacienţi riscă să fie afectaţi serios.”

Producătorii şi comercianţii de medicamente fac profit, mai ales, din produsele scumpe, care înseamnă 70% din piaţă. Cele ieftine nu prea sunt prescrise şi oricum nu pot asigura tot tratamentul necesar.

Şi totuşi, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate insistă că problema e la farmacii.

Radu Ţibichi, preşedintele CNAS: „Farmaciile au obligația de a informa pacientul cu privire la prețurile cele mai ieftine. De foarte multe ori acest lucru nu se întâmplă.”

Probleme sunt însă şi în spitale. Noul ministru al Sănătăţii spune că a discutat cu instituţiile din domeniu, pentru a găsi o soluţie.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „În săptămânile care urmează sper să avem progres absolut semnificativ… Nu-s primul ministru care se confrunta cu lipsa medicamentelor ieftine în spitale dar vreau să fiu ultimul.”

Sursa: digi24.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA