AcasăActualitateSocialSĂNĂTATE - În Baia Sprie este singurul spital pe acţiuni din ţară,...

SĂNĂTATE – În Baia Sprie este singurul spital pe acţiuni din ţară, unde acționari sunt locuitorii

spot_img

DISTRIBUIȚI

În Baia Sprie, funcționează singurul spital pe acţiuni din România. Mai mult, acţionari sunt locuitorii oraşului. Această metodă de asigurare a serviciilor medicale a fost luată după ce spitalul a fost închis, în 2011, prin ordinul ministrului Sănătăţii de atunci, Cseke Attila. Locuitorii s-au mobilizat, au pus mână de la mână, au renovat, dotat şi redeschis spitalul.

„A fost singura variantă de a avea un spital, o policlinică în oraş. Ministerul nu ne mai finanţa, eram pe lista «neagră» şi am căutat soluţii. Sunt de principiu că un oraş se poate gospodări pe cont propriu dacă este nevoie”, spune Dorin Paşca, primarul oraşului.

Unitatea medicală funcționa de aproape 50 de ani, fiind construită în anul 1963. Orașul este vechi dar era în dezvoltare așa că pe lângă spital avea și o maternitate. Nimeni nu se aștepta ca spitalul să fie trecut pe ”lista neagră” a ministrului, împreună cu alte 70 de spitale din ţară. Transformarea unității spitalicești în societate pe acţiuni la care să contribuie toată comunitatea a fost descrisă de primarul Dorin Pașca drept o „reacţie la incapacitatea statului de a face performanţă”. „Nu a fost o idee, a fost o reacţie la incapacitatea statului român de a face performanţă în sistemul public de sănătate. Nu cred că putem să asistăm pasivi la închiderea unui sistem pentru că el nu este performant. Categoric că era o problemă de performanţă în cele 70 de spitale care s-au închis dar nu au mers mai prost decât cele care au rămas deschise”, explică Paşca.

Primarul spune că a căutat o formulă prin care să demonstreze Ministerului Sănătăţii că spitalul este necesar și că întreaga comunitate pe care o conduce poate găsi metode să îl țină în stare de funcționare. Așa a fost înființată Medspria SA, societate la care a putut să contribuie financiar orice cetăţean al oraşului. „Avem 300 de acţionari, locuitori ai oraşului şi nu numai, care au contribuit cu sume începând de la 200 de lei până la 3.000 de euro. Inclusiv Consiliul Local Baia Sprie are o participaţiune de 12.000 de lei”, a adăugat edilul.

A fost nevoie de trei ani de muncă pentru ca policlinica să fie funcțională, din ianuarie 2015. Spitalul are 12 cabinete complet renovate, capabile să satisfacă pretențiile oricui. Iar investiția, deși a fost mare, nu se va opri aici. „Am investit 100.000 de euro pentru a renova complet clădirea şi avem cabinete şi specialităţi care se cer. Medicii nu sunt cu normă întreagă, dar în funcţie de cerinţa localnicilor vom aduce şi alţi medici. Avem parteneriate cu mai multe ONG-uri care au adus aparatura necesară funcţionării”, spune Paşca.

Proiectele ce urmează a fi puse în practică în perioada apropiată sunt legate de renovarea vechiului spital cu paturi, aflat lângă policlinica pusă la punct cu ajutorul locuitorilor. Va fi aplicată aceeași metodă, și aici urmând a fi acționari locuitorii orașului. Și mai are idei Dorin Pașca dar preferă să nu vorbească despre ele. „Vreau să fac ceva ce nu s-a mai făcut în România dar nu pot să vă spun, să nu dau idei concurenţei. veţi vedea”, a spus primarul.

În orice caz, pentru dezvoltarea planurilor sale mai are nevoie de sprijinul locuitorilor. Încă pot fi achiziționate acțiuni la unitatea medicală, pentru ca aceasta să fie modernizată și să poată sta oricând, la orice oră din zi și din noapte, la dispoziția celor din Baia Sprie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA