AcasăsiugariuSALVATORUL DE BISERICI – Expoziție dedicată lui Eugeniu Iordăchescu deschisă la Biblioteca...

SALVATORUL DE BISERICI – Expoziție dedicată lui Eugeniu Iordăchescu deschisă la Biblioteca Județeană din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Astăzi a avut loc vernisajul expoziției “Din istoria recentă a tehnicii românești. Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor și clădirilor”, organizată de Academia Română – Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, Consiliul Județean Brăila și Muzeul Brăilei “Carol I”, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare.

Expoziția, care a putut fi vizitată în primăvară și la Academia Română, a fost adusă la Biblioteca băimăreană de la Botiza, unde a ajuns datorită părintelui Isidor Berbecaru. Evenimentul de la Biblioteca județeană a fost moderat de directorul dr. Teodor Ardelean, cu această ocazie luând cuvântul numeroși specialiști, fețe bisericești și oameni de cultură. Metoda dr. ing. Eugeniu Iordăchescu de translare a clădirilor a salvat de la distrugere monumente de arhitectură de mare valoare, până la începerea folosirii ei 29 de lăcașuri de cult fiind distruse de “sistematizarea” lui Nicolae Ceaușescu.

DSC_0262“În fața planurilor de sistematizare a Bucureștiului și a țării, pe vremea conducerii lui Ceaușescu și a consoartei sale, soluția Iordăchescu a fost miraculoasă. Prin ea s-au retras bisericile din calea privirilor vectoriale ale conducătorului, pentru că lui nu-i păsa dacă bisericile se demolează sau se translează. Suntem adunați aici să aducem un omagiu acestui fel de oameni, de gânditori, de genii ale noastre din domeniul tehnicii, care au venit în întâmpinarea fenomenului demolator ce nu putea fi oprit”, a arătat dr. Teodor Ardelean.

Părintele Isidor Berbecaru este de părere că aceste monumente au fost salvate într-un mod miraculos de Dumnezeu, Duhul Sfânt luminând mintea dr. ing. Eugeniu Iordăchescu. Dr. Ioan Mircea Farcaș a arătat că acesta “a fost primul inginer din țara noastră care a reușit să facă astfel de translări, iar țara noastră a fost printre primele care au pus în practică asemenea soluții”. Metoda a salvat, doar în București, 10 biserici, cărora li s-au adăugat monumentele, bisericile și blocurile de locuințe din alte localități românești. Prin telefon, a intervenit în discuție și prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul general al Muzeului Brăilei “Carol I” (Brăila este orașul natal al lui Eugeniu Iordăchescu, acum în vârstă de 86 de ani).

“Eugeniu Iordăchescu are o carieră și un parcurs professional care îl așază lângă marii ingineri și marii constructori din Europa de astăzi”, a spus dr. Ionel Cândea. Dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, l-a numit pe Iordăchescu “acest Leonardo al nostru”, care a reușit minuni ale tehnicii, și a vorbit despre felul în care sunt construite bisericile de lemn maramureșene, care pot fi oricând mutate, nu prin translare, ci prin montare și demontare.

Prefectul Anton Rohian a anunțat  că va avea un discurs atipic:

“Ceaușescu și-a primit pedeapsa, fiind omorât în ziua de Crăciun. Mai mare pedeapsă pentru dictatorii care au fost în această parte a Europei nu a existat; a fost singurul care a fost executat în ziua de Crăciun. A fost, poate, blestemul și pedeapsa pentru tot ce s-a întâmplat vizavi de aceste valori și biserici ortodoxe. Mai mult nu trebuie să dorească nimeni. Pentru că tot în ziua de Crăciun, când l-au executat pe Ceaușescu, un om care s-a numit Todor și care era tatăl meu a zis: «Dragul tatii, l-ați omorât pe conducător în ziua de Crăciun. Blestemul va veni peste voi!». De 25 de ani ne căutăm liniștea, ne căutăm direcția, unii ne spun că am reușit să o găsim, alții spun că n-am reușit. După 25 de ani de când dl Iordăchescu a mutat biserici, tinerii strigă «nu vrem biserici, vrem spitale».

Vă întreb dacă Iordăchescu nu trebuia ca în 90, când cineva spunea că toată industria noastră este un depozit de fier vechi, să facă o translare a anumitor institute de cercetări, a câtorva fabrici, să fie păstrate ca monumente. Este un om la care astăzi am putea să ne închinăm, care trebuie readus în memorie din generație în generație. Academia, oamenii de cultură, când plângeau la Europa Liberă, n-au spus că Iordăchescu trebuie cinstit pentru că ne-a salvat în credința noastră ortodoxă. Vă pun o întrebare și cu asta închei: Maramureșul cine îl salvează?”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA