Acasă Administrație SĂLSIG ŞI REMETEA CHIOARULUI - Campanie de informare și sensibilizare pentru prevenirea...

SĂLSIG ŞI REMETEA CHIOARULUI – Campanie de informare și sensibilizare pentru prevenirea abuzului și formelor de violență în comunitățile de romi

DISTRIBUIȚI

SĂLSIG ŞI REMETEA CHIOARULUI Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş derulează o campanie de informare şi sensibilizare în vederea prevenirii abuzului şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului în cadrul comunităţilor de romi din judeţul Maramureş.

În cadrul campaniei au loc întâlniri cu elevi şi părinţi, cărora li se prezintă informaţii de bază privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltării copilului, precum şi modalităţile de sesizare a unui abuz.

Activităţile din cadrul campaniei constau în întâlniri directe cu grupurile ţintă (copii până la 10 ani, adolescenţi, părinţi şi cadre didactice), având ca obiectiv informarea, conştientizarea şi prevenirea abuzului asupra copilului.

Primele întâlniri din cadrul campaniei s-au desfășurat la şcoala din cadrul comunităţii de romi din localitatea Sălsig și Remetea Chioarului.

La întâlnire au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş, Cristina Moldovan, Anamaria Turdean, Nicolae Boitor, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, viceprimarul Dănuț Gheorghe Ungur, directorul şcolii din Sălsig, Ioana Zah, directorul Școlii din Remetea Chioarului, Călin Mircea Moje, cadre didactice, mediatori școlari.

La întâlniri s-au purtat discuţii cu părinţii elevilor de etnie romă, pe tema drepturilor copilului, formelor de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului.

S-au purtat discuţii cu elevii de etnie romă, în vederea informării privind drepturile copilului, formele de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului.

De asemenea, elevii au fost informaţi cu privire la facilitarea accesului la educaţie prin existenţa locurilor special alocate romilor în învăţământul liceal şi universitar. În anul şcolar 2017-2018 există un număr de patru elevi romi care sunt în clasa a VIII-a la școala din Sălsig, respectiv cinci elevi la școala din Remetea Chioarului.

Au fost vizitate şcoala gimnazială din Sălsig, în care există 20 de elevi romi care aparţin învăţământului gimnazial, şi şcoala din cadrul comunităţii de romi care este frecventată de 33 de copii care aparţin învăţământului primar.

Frecvenţa şcolară a elevilor de etnie romă este în procent de 90%.

În localitatea Remetea Chioarului sunt 128 de elevi romi, din care 64 aparţin învăţământului primar, 36 elevi studiază în învăţământul gimnazial iar 28 sunt preşcolari. În comunitatea de romi din Remetea Chioarului trăiesc aproximativ 310 persoane de etnie romă.

La Primăria Remetea Chioarului sunt depuse 40 de dosare pentru acordarea de ajutor social. Comunităţile de romi sunt racordate la reţeaua de apă şi energie electrică.

Un număr de aproximativ 30 de persoane de etnie romă sunt angajate la o firmă privată din municipiul Baia Mare.

Comunitatea de romi se ocupă şi cu meşteşugul împletiturilor de nuiele.

În cadrul campaniei, s-a constat faptul că un număr de 10 elevi din învăţământul primar nu au ghiozdane. Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş va solicita ONG-urilor implicare şi sprijin în vederea obţinerii ghiozdanelor.

Directorul școlii din Remetea Chioarului a solicitat sprijin în vederea angajării unui psiholog şcolar dar şi a desfăşurării programului “A doua şansă”.

Inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş a propus organizarea unei întâlniri cu părinţii elevilor de etnie romă, după terminarea sezonului de colectare a ciupercilor.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

MARAMUREȘEAN RĂNIT ÎN AFGANISTAN – Tânărul sergent a supraviețuit unui atac cu o bombă improvizată

Ministerul Apararii Nationale a comunicat că în ziua de miercuri, 21 octombrie 2020, în Afganistan, în jurul orei 19:32, ora României, în timpul unei...

LUMEA ARTSTICĂ, ÎN ȘOC – Tânărul violonist băimărean Fabian Ghișe s-a stins din viață aseară

Încă un artist maramureșean s-a stins din viață mult prea devreme. Este vorba despre violonistul băimărean Fabian Ghișe, membru al Ansamblului Folcloric Național Transilvania....

ULTIMA ORĂ: ACCIDENT LA SEMILUNĂ – Pieton lovit de mașină în Baia Mare

Un accident rutier cu o victimă a avut loc în urmă cu puțin timp în municipiul Baia Mare. Potrivit primelor informații, un pieton a...

CARANTINĂ TOTALĂ – Încă o localitate din Maramureș intră în carantină

După Petrova, încă o localitate din Maramureș întră într-o carantină în adevăratul sens al cuvântului. Toți locuitorii vor avea nevoie de o declarație pe...

E OFICIAL: SCENARIUL ROȘU, ACTIVAT ÎN BAIA MARE – Școlile, grădinițele și localurile se închid, masca e obligatorie în toate spațiile publice deschise

Așa cum ActualMM.ro v-a prezentat pe surse încă de acum câteva ore, Baia Mare a intrat oficial în Scenariul Roșu după ce în Baia...