AcasăLifestyleSănatateSĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS - Aleşii vor să impună o limită pentru grăsimile...

SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS – Aleşii vor să impună o limită pentru grăsimile trans, cele mai toxice din alimente

spot_img

DISTRIBUIȚI

SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS Mâncăm atât de nesănătos, încât aleşii vor să impună o limită pentru grăsimile cele mai toxice din produse. Se numesc grăsimi trans şi fac prăjiturile, biscuiţii şi chipsurile să arate bine şi proaspete.

Dar nouă ne îngroaşă arterele şi ne slăbesc inima. Grăsimile trans au îmbolnăvit sute de mii de oameni în toată lumea şi au ucis peste 50 de mii doar în statele Uniunii Europene.

În vitrinele cofetăriilor, la patiserii sau în marile magazine, produsele care conţin grăsimi trans ne fac cu ochiul la tot pasul, scrie Observator.

„Studiile au arătat că un consum de alimente cu un conţinut ridicat în grăsimi trans conduce la apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a altor boli”, spune Mioara Negoiţă, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi din alimente deoarece cresc colesterolul şi, pe termen lung, ne afectează sănătatea. Totuşi, ele sunt concepute industrial pentru că prelungesc termenele de valabilitate ale produselor şi le fac să arate irezistibil.

Croissante, cipsuri, biscuiţi, sunt alimente pe care le consumăm zilnic şi care conţin grăsimile trans. Limita maximă admisă este de 1 la sută din numărul total de calorii pe care le consumăm zilnic. Deja un consum de 2 la sută duce spre apariţia bolilor cardiovasculare.

Grăsimile trans se mai găsesc în prăjituri, pizza, alimente prăjite sau preparate semi-congelate Limita despre care vorbesc specialiştii nu este impusă legal şi la noi în ţară. Un proiect de lege aflat în Parlament ne-ar putea aduce în rândul vecinilor europeni. Implementarea sa ar putea reduce mortalitatea chiar şi cu cinci la sută la nivel naţional, spun specialiştii.

Pentru a înlocui grăsimile trans din alimente, producătorii vor fi nevoiţi să utilizeze conservanţi mai scumpi şi, în consecinţă, să crească uşor preţurile.

Ungaria, Austria sau Danemarca sunt doar câteva dintre ţările care au introdus deja limite legale pentru consumul de grăsimi trans.

Info

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA