AcasăMARAMURESUL ISTORICS-a trezit ANI! A început campania electorală și hărțuirea candidaților USL! Patru...

S-a trezit ANI! A început campania electorală și hărțuirea candidaților USL! Patru demitari, printre care Liviu Pop și Dan Mihalache, acuzați de incompatibilitate!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Agentia Nationala de Integritate (ANI), președinte Horia Georgescu (FOTO) ii acuza de incompatibilitate pe ministrii Eduard Hellvig (Dezvoltare Regionala si Turism), Liviu Pop (Dialog Social) si Ovidiu Silaghi (Transporturi), si pe secretarul general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei. In cazul Liviu Pop, ANI il acuza de conflict de interese si abuz în serviciu contra intereselor publice, dupa ce Pop a dat un ordin ca ministru al Educatiei prin care, contrar unor decizii judecatoresti, obligă statul să rețină cotizația sindicală, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului sau angajator, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. In cazul lui Dan Mihalache, ANI sustine ca acesta a ocupat simultan postul de secretar general adjunct al guvernului si functia de administrator la o companie privata.

ANI se ocupă de găinării pentru a-și satisface stăpânii din ARD!

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare indicii referitoare la posibila săvârșire de către LIVIU MARIAN POP, fost Ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, a infracţiunii de conflict de interese, precum și a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute și pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, LIVIU MARIAN POP fiind informat, la data de 08.06.2012, respectiv la 26.06.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 02.07.2012, acesta s-a prezentat la sediul Agenției Naționale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoștință de informațiile și datele cuprinse în dosarul de evaluare, depunând, ulterior, la data de 10.07.2012, un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

În urma evaluărilor demarate la data de 06.06.2012, s-au constatat următoarele:
Indicii referitoare la posibila săvârșire a infracţiunii de conflict de interese în materie penală și a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute și pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României, de către LIVIU MARIAN POP, întrucât, în execitarea prerogativelor de Ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătorești executorii, Ordinul nr. 4271, care obligă statul să rețină cotizația sindicală, respectiv, să o vireze ulterior sindicatelor din învățământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
La data de 15.05.2012, LIVIU MARIAN POP a fost desemnat în funcția de Ministru interimar al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. În prezent, LIVIU MARIAN POP deține funcția de Ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

În perioada 01.12.2007-17.05.2012, LIVIU MARIAN POP a exercitat funcția de Secretar General al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Ulterior numirii în funcția de Ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, LIVIU MARIAN POP, fost Secretar General al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învățământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reținerea cotizației sindicale de către unitatea de învățământ, ordin contestat în instanță de federațiile sindicale din învățămant, inclusiv de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, instanțele de judecată pronunțându-se în sensul menținerii ordinului comun ca fiind temeinic și legal.

Astfel, LIVIU MARIAN POP, în calitate de Ministru interimar al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a avantajat patrimonial Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, organizație cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispozițiile în vigoare referitoare la conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislației penale.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la posibila săvârşire a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice de către LIVIU MARIAN POP, fost Ministru interimar în cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

 

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către SORIN-DAN MIHALACHE, Secretar General Adjunct al Guvernului, fost deputat de Maramureș.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, SORIN-DAN MIHALACHE fiind informat la datele de 31.07.2012, 07.09.2012, 17.09.2012, 17.09.2012, 28.09.2012 și 28.09.2012, 23.10.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 06.11.2012, SORIN-DAN MIHALACHE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

În urma evaluărilor demarate la data de 31.07.2012, s-au constatat următoarele:

SORIN-DAN MIHALACHE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10.05.2012 – 08.06.2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) și alin. 2), precum și art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Începând cu data de 10.05.2012, SORIN-DAN MIHALACHE exercită funcția de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat.

În perioada 10.03.2010 – 08.06.2012, SORIN-DAN MIHALACHE a deținut funcția de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

De asemenea, SORIN-DAN MIHALACHE a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L. până în luna august 2012, așa cum rezultă din documentele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor 84), alin.1), lit. c) și alin. 2) precum și art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcţia de (…) administrator (…) la societăţile comerciale (…). Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) – i)”.

Conform prevederilor legale, persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate, respectiv cea de Secretar General Adjunct al Guvernului, asimilată funcției de secretar de stat, este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

 

Ponta cere demnitarilor acuzaţi de incompatiblitate să se explice şi, dacă e cazul, să conteste

Premierul Victor Ponta a cerut celor patru demnitari acuzaţi de ANI de incompatibilitate să demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa instituţiei şi, dacă este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc.

Primul ministru a precizat că, daca acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei în cauză nu vor mai face parte din echipa guvernamentală, transmite Guvernul. Ponta a luat act de anunţul făcut de Agenţia Naţională de Integritate, privind constatarea incompatibilităţii în cazul a patru demnitari.
„Din primele date, am constatat că sesizarile nu se referă la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor în cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut”, afirmă Ponta.

Guvernul arată că, pornind de la aceasta situaţie, primul-ministru a cerut celor patru demnitari să demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa instituţiei şi, dacă este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc.

„Fiind prima zi a campaniei electorale, primul-ministru consideră că astfel de situaţii nu trebuie să fie folosite politic, fiind necesar a fi lămurite rapid. Primul ministru a precizat că, dacă acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei în cauză nu vor mai face parte din echipa guvernamentală”, mai arată Guvernul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA