AcasăActualitateSocialS-a terminat cu binele! Guvernul Boc trece la impozitarea pătrunjelului și mărarului

S-a terminat cu binele! Guvernul Boc trece la impozitarea pătrunjelului și mărarului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Toţi micii producători de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos vor plăti, începând cu 1 ianuarie 2012, impozit de 16% din veniturile nete, fiind în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.

Producătorii agricoli vor fi nevoiţi să facă plăţi anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vând către firme de colectare, producători industriali, sau alte entităţi obligate să ţină evidenţă contabilă, să fie reţinut la sursă un impozit de 2% din valoarea înscrisă în contracte la momentul plăţii, urmând ca impozitul să fie regularizat la final de an. Termenul de virare a impozitului reţinut la sursă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. Această prevedere ar putea avea un impact semnificativ în preţul produselor agricole, întrucât colectorii, producătorii şi celelalte entităţi incluse în lanţul de distribuţie vor contabiliza costuri directe în creştere cu 2%, dacă producătorii nu-şi vor asuma o reducere a preţurilor de vânzare. Acest impact se va recepta în toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.

Până la finele acestui an sunt impozitate doar veniturile obţinute din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea; valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare. Astfel, prin Codul Fiscal actual se impoziteazã doar veniturile obţinute în spaţii de producţie care sugerează realizarea unor investiţii, pentru organizarea mai eficientă a producţiei, precum şi cele realizate de producătorii care vând către unităţi specializate de colectare sau producţie, fiind exceptaţi de la plata impozitului micii producători care valorificã produsele în pieţe sau direct către consumatorii finali.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, se consideră în stare naturală: produsele agricole obţinute după recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat în buşteni ori în bile, precum şi produsele de origine animală (cum ar fi laptele, lâna, ouăle, pieile crude şi altele asemenea), plante şi animale din flora şi fauna sălbatică, cum ar fi plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, melci, scoici, şerpi, broaşte şi altele asemene. Tot normele metodologice precizează că sunt scutite de la impozitare veniturile provenite din creşterea animalelor şi păsărilor, apicultură şi sericicultură, precum şi veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, prin unităţi specializate, cum ar fi centre sau puncte de achiziţie, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică.

(sursa – mediafax)

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA