AcasăEvenimentSportRugby. Cupa Europeană a Națiunilor. Cu cinci băimăreni în echipă, România piede...

Rugby. Cupa Europeană a Națiunilor. Cu cinci băimăreni în echipă, România piede în fața Georgiei, care s-a obișnuit să ne bată ori pe unde ne prinde

spot_img

DISTRIBUIȚI

Eșecul (13-19) suferit de echipa de rugby a României, ieri, la București, în meciul cu Georgia are mai multe explicații. Dincolo de valoarea adversarilor, ”stejarii” și-au complicat singuri viața comițând prea multe erori neprovocate.
Un sfert din meci a dominat România în meciul cu Georgia – mai precis 18 minute, până în momentul în care Kvirikașvili a concretizat prima penalitate. Până atunci, ai noștri s-au așezat în terenul advers, reușind și un eseu, prin Daniel Carpo, care a finalizat o acțiune colectivă de atac (min. 6). Vlaicu a transformat și naționala noastră a avut 7-0.
Paradoxal, deși era cu un om în plus pe teren, după eliminarea temporară a lui Macikaneli (min. 15), echipa noastră a început să comită erori. Iar în minutul 18 Kvirikașvili a redus diferența (7-3). Ezitările de la repunerile din margine – s-au pierdut două pe repunerea noastră, întârzierea cu care s-au repliat în apărare au făcut ca disputa să se echilibreze. Și până la pauză s-au mai marcat doar trei puncte de fiecare parte, tot din penalități – au fructificat Calafeteanu, respectiv Kvirikașvili, fiecare câte una.

Eliminarea temporară a lui Viorel Lucaci (min. 40) avea să influențeze desfășurarea ostilităților în a doua partea a meciului deși Calafeteanu a reușit încă o lovitură de pedeapsă (13-6). Georgia s-a dovedit a fi din ce în ce mai insistentă, a renunțat la loviturile tactice cu piciorul și a început să joace mai mult la mână. Kaciarava a înscris un eseu, Kvirikașvili a transformat și scorul a devenit egal, 13-13.
În minutul 59, Lucaci, aflat la sol, i-a pus piedică unui adversar purtător de balon și a văzut cartonașul roșu! Kvirikașvili a concretizat penalitatea și Georgia s-a aflat pentru prima oară în avantaj în acest meci, 13-16. Această eliminare definitivă a afectat și mai mult jocul României, care a reușit să revină abia pe final, după ce Kolelișvili a fost trimis în tribună după ce l-a lovit de trei ori cu pumnul pe Tincu!
Ciudat a fost că deși avea nevoie de o victorie la o diferență de cel puțin opt puncte – pentru a-i împiedica pe georgieni să obțină bonusul defensiv -, ai noștri au ales să ”dea la bețe” în loc să trimită în margine, iar Vlaicu n-a reușit să concretizeze… (acest episod ne-a amintit de partida cu Portugalia, din 2009, când s-a ales aceeași variantă). Georgienii, în schimb, s-au detașat prin același Kvirikașvili, dintr-o altă lovitură de pedeapsă (19-13).

Ultimul atac al ”stejarilor” a dovedit că ei și-au dorit din toată inima să câștige. Tincu a așezat balonul la circa 20 de metri, pentru o ”ordonată”. Balonul a fost purtat de ai noștri de-a lungul liniei de but, prin fixări succesive urmate de încercări de pătrundere. Georgienii s-au apărat, însă, eroic. S-a dictat o nouă grămadă ordonată, la 5 metri. Ea a fost repetată de cinci ori, de fiecare dată introducerea fiind făcută de Florin Surugiu. Înaintarea noastră, cu uvertura Florin Vlaicu în rol de… flanker (a acoperit postul rămas liber după eliminarea lui Lucaci), a dat peste cap liniile adverse, însă arbitrul englez Paul Doyle n-a dictat eseul de penalizare! El a sancționat însă un ”înainte” al jucătorilor români, iar apoi a fluierat finalul partidei.

Dincolo de bucuria lor, firească, câțiva jucători georgieni au făcut gesturi nefirești rugby-ului către spectatorii de la peluză, iar aceștia din urmă le-au răspuns țintându-i cu bulgări. Afectat de rezultat, supărat pe arbitraj (au mai fost și alte decizii ciudate ale englezului), Alin Petrache a părăsit incinta, Cupa ”Antim Ivireanul” fiind înmânată georgienilor de secretarul general al FR de Rugby, Florin Matei.
Legat de arbitraj, se poate pune semnul întrebării în dreptul unor decizii ale englezului Paul Doyle. În prima repriză, la un balon oprit cu piciorul de Lemnaru, el a arătat… ”înainte”. La eseul georgienilor, pasul spre Kaciarava a fost suspect de ”înainte” și nici modul în care acesta a culcat mingea ăn terenul nostru de țintă nu a fost foarte clar… Apoi, a fost ultima acțiune a meciului, când grămada georgiană a folosit toate mijloacele posibile pentru a-i opri pe înaintașii noștri. Englezul a tot dictat repetarea ”ordonatei”, însă nu a dictat eseu de penalizare. Din câte s-a comentat după meci, și comisarul FIRA-AER, Grzegorz Borkowski, ar fi fost de părere că era cazul să se acorde încercare echipei noastre.

În urma acestui eșec, România ocupă locul 2 în clasament, în timp ce Georgia s-a detașat la șase puncte în frunte. Șansele ca ei să mai câștige ediția 2011/2012 a Cupei Europene a Națiunilor sunt infime. Sâmbătă, 17 martie, ”stejarii” vor juca la Madrid, cu Spania.

Romania: 15. Iulian Dumitras, 14. Madalin Lemnaru, 13. Csaba Gal, 12. Cristian Dinis, 11. Adrian Apostol, 10. Florin Vlaicu, 9. Valentin Calafeteanu, 1. Mihaita Lazar, 2. Marius Tincu (C), 3. Paulica Ion, 4. Valentin Ursache, 5. Cristian Petre, 6. Mihai Macovei, 7. Viorel Lucaci, 8. Daniel Carpo.

Rezerve: 16. Andrei Radoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alin Coste, 19 Andrei Gorcioaia, 20. Florin Surugiu, 21. Constantin Gheara, 22. Dorin Manole

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA