AcasăMARAMURESUL ISTORICROMANIA - Jumatate dintre masini nu au rovigneta. Maramuresul este pe penultimul...

ROMANIA – Jumatate dintre masini nu au rovigneta. Maramuresul este pe penultimul loc cu doar 35,5% platitori

spot_img

DISTRIBUIȚI

La mai bine de un an şi jumătate de la introducerea sistemului electronic prin care se poate verifica automat dacă un şofer şi-a plătit sau nu taxa de drum, mai puţin de jumătate din parcul auto naţional figurează ca având rovinieta „la zi”, reiese din informaţiile furnizate pentru gândul de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), scrie gandul.info.ro.

Astfel, doar 46,7% dintre cele 5,4 milioane de vehicule înmatriculate în România apar în sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR) ca având achitate, în momentul de faţă, taxele de drum.

Cel mai bun procent în acest sens s-a înregistrat în judeţul Ilfov, unde circa 60,9% dintre vehicule aveau o rovinietă valabilă la sfârşitul lunii martie. La coada clasamentului se află judeţele Satu Mare, cu 34,6%, Maramureş, cu 35,5%, Arad, cu 37,1%, şi Dolj, cu 37,3%, reiese dintr-o analiză bazată pe cele mai recente date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Dacă procentul încasărilor rovinietei s-ar extinde la 70% din parcul auto naţional, CNADNR ar încasa în plus, conform calculelor gândul, 35,7 milioane de euro, bani ce ar putea fi folosiţi pentru a construi, spre exemplu, 10 kilometri de autostradă. Estimarea s-a făcut aplicând uniform o taxă medie de drum de 28 de euro, valabilă timp de un an, fără a se ţine cont de tarifele diferenţiate ale rovinietelor în funcţie de tipul vehiculelor.

„În momentul de faţă, dintr-un total de 2.675.487 de roviniete valabile, un număr de 2.565.252 sunt eliberate pentru vehicule înmatriculate în România”, ne-au precizat reprezentanţii CNADNR.

Platforma informatică a fost introdusă pentru a majora încasările la peste 90% din parcul auto

Ministerul Transporturilor a introdus sistemul prin care valabilitatea rovinietelor poate fi verificată automat în octombrie 2010, cu scopul de a majora încasările din taxele de drum. Practic, orice număr de înmatriculare poate fi identificat acum vizual, cu ajutorul unor camere fixe amplasate în 11 puncte din ţară şi a unor echipamente mobie, şi verificat apoi în baza de date SIEGMCR pentru a se stabili dacă există o rovinietă valabilă pentru acel vehicul.

Radu Berceanu declara la începutul anului 2010, când ocupa funcţia de ministru al Transporturilor, că se doreşte atingerea unui „nivel acceptabil” al încasărilor rovinietei, având în vedere că acesta era în acea perioadă de numai „50-60%,, faţă de alte ţări care încasează 99-99,5%”.

Mai mult, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a precizat la rândul său că estimează o majorare a veniturilor CNADNR cu 20%, pe fondul implementării sistemului electronic.

În 2011, compania a încasat venituri de 821 de milioane de lei (195,4 milioane de euro) din roviniete, cu 22,7% mai mult decât în anul precedent când acestea au fost de circa 669 de milioane de lei (159,2 milioane de euro).

Sistemul electronic de roviniete a costat 8,5 milioane de euro

Valoarea contractului pentru implementarea sistemului electronic de gestionare a rovinietelor a fost de circa 35,9 milioane de lei (8,5 milioane de euro, la curs de 4,2 lei/euro), licitaţia fiind câştigată de consorţiul Novensys Corporation/UTI Systems. Sistemul electronic a înlocuit rovinietele clasice, respectiv acele cupoane autocolante care erau lipite pe parbrizul maşinilor.

În prezent, pentru a plăti taxa de drum, conducătorul auto trebuie să se prezinte la o agenţie CNADNR sau la o benzinărie afiliată şi să îi comunice unui operator numărul de înmatriculare al maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada.

Aceste informaţii sunt introduse în sistemul SIEGMCR, iar şoferul primeşte un bon sau o factură care să ateste înregistrarea în baza de date, document ce poate fi folosit în eventualitatea unor litigii. Pe baza informaţiilor din sistemul electronic, numărul de înmatriculare va fi putea fi verificat ulterior la controalele efectuate de autorităţi. Conform legii, rovinieta este o taxa care trebuie plătită în cazul în care şoferul se deplasează pe drumuri naţionale.

Amenzile pot ajunge până la 4.500 de de lei

O rovinietă valabile 12 luni costă 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa între 7,5 şi 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi cel mult trei axe şi 1.210 euro pentru vehiculele cu o masă mai mare de 12 tone şi patru axe.

Amenzile sunt între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe, potrivit ZF.

Sursa: gandul.info

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA