AcasăActualitateSocialREZULTATE - Acţiunile întreprinse de ANSVSA în perioada sărbătorilor de iarnă s-au...

REZULTATE – Acţiunile întreprinse de ANSVSA în perioada sărbătorilor de iarnă s-au lasat cu sanctiuni si supendari pentru zeci de agenti economici

spot_img

DISTRIBUIȚI

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu, a dispus structurilor de la nivel teritorial demararea acţiunilor specifice şi aplicarea măsurilor de prevenire a apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
Ca urmare a dispoziţiei, la nivelul fiecărei DSVSA judeţene, s-au constituit echipe mixte de control formate din câte un reprezentant din cadrul serviciilor sau birourilor cu atribuţii de inspecţie şi control.
Tematica de control a prevăzut verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, barurilor, etc.
Sancţiunile aplicate în urma verificărilor au constat în aplicarea unui număr de 143 de amenzi, în valoare totală de 156.810 de lei şi emiterea a 4 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii (în Alba, Vaslui şi 2 în Harghita), precum şi 2 ordonanţe de interzicere a activităţii (în Vaslui şi Dâmboviţa).
De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 5.962 de kg de produse de origine animala (carne pasăre şi porc, produse din carne, produse lactate, produse din peşte), care puteau pune în pericol sănătatea cetăţenilor.
Au fost realizate 4.202 controale la unităţile respective, fiind verificate : 32 de abatoare, 136 de unităţi de procesare carne sau lapte, 1.137 de magazine alimentare, 432 de supermarketuri, 330 de carmangerii, 557 de măcelarii, 742 de restaurante, 80 de cantine, 36 pizzerii, 124 de fast food-uri, 63 de pensiuni turistice, 35 unităţi de catering, 47 de pescării, 65 de pieţe agroalimentare, 137 depozite alimentare, 60 de hale agroalimentare, 41 de brutării şi 149 de laboratoare de cofetărie-patiserie.
Dintre principalele nereguli, depistate de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în timpul controalelor, amintim:
– neîntreţinerea igienică a spaţiilor de prelucrare si depozitare, ambalare ale produselor alimentare;
– nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare privind dotarea si întreţinerea spatiilor de producţie;
-absenţa echipamentelor de protecţie sau echipamente de protecţie incomplete, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea ustensilelor, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare;
– valorificarea produselor alimentare etichetate necorespunzător.
– supraaglomerarea spaţiilor de depozitare, lipsa inscripţionării cu data tranşării a cărnii depozitate, monitorizarea graficelor temperaturii pentru agregatele frigorifice necompletate la zi.
În această perioadă, DSVSA judeţene au asigurat serviciul permanenţă a personalului din cadrul direcţiei sanitare veterinare respective, iar la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale a fost afişat programul de lucru, locaţiile de pe raza judeţului unde se putea realiza examenul trichineloscopic pentru carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii puteau sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA