AcasăNews Alert„REVOLUȚIE” LA ȘINCAI - Elevii au cerut să le fie ascultată părerea....

„REVOLUȚIE” LA ȘINCAI – Elevii au cerut să le fie ascultată părerea. Nu mai sunt obligați să poarte uniformă, iar contractul educațional va fi schimbat

DISTRIBUIȚI

La sfârșitul săptămânii trecute ziarul 2.actualmm.ro, a prezentat în exclusivitate nemulțumirile elevilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Sub protecția anonimatului, liceenii au semnalat că accesul la educație le este condiționat de purtarea uniformei, unele aspecte abuzive stipulate în contractul educațional precum și acordarea fondului școlii într-o formă mascată.

Astăzi, 16 noiembrie, aflând de nemulțumirile elevilor, primarul Cătălin Cherecheș s-a întâlnit cu aceștia în cadrul unității de învățământ. Sute de liceeni au participat și au vorbit deschis despre problemele lor. În urma discuțiilor, de comun acord cu liceenii, s-a decis ca aceștia să nu fie obligați să poarte uniforme, ei urmând să aleagă un însemn distinctiv pentru a arăta că fac parte din comunitatea Colegiului Național „Gheorghe Șincai”. Mai mult, aspectele stipulate în contractul educațional vor fi modificate, aceste modificări urmând să fie stabilite de comun acord cu reprezentanții colegiului.

„Sunt sensibil și acum când văd că în liceul unde am învățat și în liceul vostru se impun niște reguli care nu au legătură cu calendarul, calendarul însemnând 2015, cum trebuie să evolueze tineretul și lumea de azi, care sunt libertățile și modul în care trebuie să ne exprimăm cu toții și lucrul acesta cred că trebuie tranșat într-un mod mult mai deschis. Faptul că voi sunteți consultați prin reprezentanți este un lucru bun într-o anumită manieră, dar pe de altă parte nu cred că sunteți ațâția de mulți aici, în Șincai, încât să nu puteți în mod specific fiecare să vă spuneți punctul de vedere. Aici vorbim de modul în care generăm o imagine emblematică pentru un liceu, iar imaginea aceasta pentru un colegiu cum e Șincaiul, care oricum este o emblemă, nu se face printr-o uniformă. Nu cred că uniforma asta arată cât de bun și frumos este colegiul Șincai. Nu arată nici cât de buni și frumoși sunteți voi. Dimpotrivă. Cred că fiecare dintre voi aveți personalitatea voastră și prin modul în care vă alegeți în fiecare dimineață tricoul, geaca, jeanșii arată cum sunteți voi”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Liceenii prezenți la întâlnire au decis să vorbească și să își exprime public nemulțumirile.
„Consider că fiecare elev din această sală și și cei care nu sunt aici au dreptul la o libertate de exprimare care nu trebuie limitată printr-o ținută considerată obligatorie. Fiecare își exprimă temperamentul prin ceea ce poartă și prin ceea ce spune și prin ceea ce face. Și ținuta este importantă pentru caracterul și firea fiecăruia dintre noi și consider că acest lucru nu trebuie impus sau condiționat la o singură piesă pentru noi toți”, a spus Tudor Mureșan.

„Avem o problemă cu contractele educaționale care spun că trebuie să avem o ținută decentă și în afara școlii. Într-adevăr, este normal să ne conformăm eticii, dar dacă vreau să mă îmbrac cumva când termin orele e dreptul meu să mă îmbrac cum vreau. Și noi am fost obligați să semnăm contractele, deci nu mi se pare normal”, a mai adăugat Ilinca Romocea.

„Legat de contractul educațional nu cred că ați fost obligați. Iar la uniforme au fost unii nemulțumiți, nu toți”, a spus Cristian Heuberger, directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”.

Acesta, în urma întâlnirii, a ales să își prezinte demisia la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Prezent la întâlnire, fostul director al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, Ioan Mureșan a recunoscut că obligativitatea purtării uniformei a fost o decizie de pe vremea când el era în structura de conducere a liceului însă a renunțat în timp la măsura obligatorie.

„Eu am introdus obligativitatea purtării uniformei școlare în această școală, cu mulți ani în urmă. Toți elevii școlii au avut uniformă, dar până la urmă nu au vrut să o poarte. Am avut discuții cu ei, cu părinții și au refuzat să poarte uniformă. Și atunci am recunoscut că am greșit și am renunțat la ideea de uniformă. Nu am refuzat ideea de uniformă și am spus că ea este una rea. Ea poate fi pusă ca o tradiție, ea poate fi pusă ca un însemn. Este normal la vârsta asta să fiți elevi și este o onoare să fiți elevi la Șincai. Deci puteți fi recunoscuți dar puteți fi identificați ca elevi ai colegiului cu un însemn specific, cu ceva specific acestei școli”, a declarat Ioan Mureșan, fostul director al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”.

Astfel, în urma întâlnirii, s-a decis ca fiecare clasă din Colegiul Național „Gheorghe Șincai” să își desemneze un reprezentant care împreună cu structura managerială să formuleze obligațiile, dar și drepturile elevilor. Aceste aspecte vor fi cuprinse în noul contract educațional care va fi valabil la nivelul unității de învățământ.

Simona Vasiac

Citește și:

EXCLUSIV – Uniforme obligatorii și bani pentru fondul școlii. Directorul unui colegiu băimărean, acuzat de “comportament comunist”

 

ACTUALIZARE – ULTIMA ORĂ – Cristian Heuberger a demisionat de la conducerea Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA