AcasăActualitateSocialRevoltator! Sume uriase de bani trebuie returnate de medicii de la Centrele...

Revoltator! Sume uriase de bani trebuie returnate de medicii de la Centrele de Permanenta din Maramures (VIDEO)

DISTRIBUIȚI

Revoltator! O greseala a Casei Natioanle de Asigurari de Sanatate comisa in 2009 va fi platita scump de medicii de la Centrele de Permanenta din judetul Maramures. Curtea de Conturi a descoperit faptul ca s-au alocat sume de bani mai mari pentru servicii medicale iar acum acestea trebuie returnate. Cu dobanzi si penalitati bineinteles. Dar cine le returneaza? Medicii bineinteles. Acestea sustin ca nu au nicio vina ca un functionar a interpretat gresit legea si sunt hotarati sa isi caute dreptatea la CEDO.

Curtea Naţională de Conturi a sancţionat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru că a acordat sume mai mari de bani centrelor de permanenţă din ţară, motivând că a interpretat greşit legea. CNAS a dat în judecată Curtea de Conturi, dar a pierdut procesul, iar acum medicii de familie din centrele de permanenţă sunt cei puşi la plată. Ei trebuie să returneze sumele primite pe anii 2009 şi 2010, la care se adaugă şi accesoriile până în prezent. Judeţul nostru este cel mai afectat de această măsură, deoarece are cele mai multe centre de permanenţă din ţară.
“Mi se pare logic sa se aplice legea. Noi avem un contract cu Casa de Asigurari si lucram conform acelui contract, respectand toate indicatiile dansilor. Sigur ca nu mi se pare correct. Este chiar aberant dupa munca depusa conform normelor legale sa dam inapoi niste bani pe care i-am luat dupa munca noastra conform contractului. Daca la momentul respectiv am fi semnat un altfel de contract era ceva, dar o decizie retroactiva mi se pare nula si neavenita. Sigur ca vor fi colegi care chiar vor falimenta in cazul asta. Veniturile sunt de subzistenta” a declarat dr. Viorica Andreescu, medic Centru de Permanenta Seini.
“Este o situatie foarte trista pentru 50 si ceva din colegii mei medici de familie din Maramures. Din pacate in urma controlului Curtii de Conturi a rezultat ca s-au rezultat ca s-au dat bani mai multi decat ar fi trebuit desi in Monitorul Oficial actul conform caruia ei au fost platiti a aparut in forma existenta si in forma in care ei au si lucrat. Cu alte cuvinte ei fost de buna credinta, au semnat un contract, au prestart niste servicii la aceste Centre de Permanenta. Banii au fost folositi pentru plata personalului, pentru dotarea spatiului, pentru iluminat, pentru caldura, pentru medicamente, pentru materiale sanitare. Mai mult din acesti bani s-au platit si dari catre stat, impozit pe sume, contributia de asigurari de santate etc. Va dati seama ca in aceasta situatie colegii mei sunt pusi in fata unei situatii nemaiintalnite in tara noastra” a declarat dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş.
Medicii de familie din Maramureş sunt revoltaţi şi dipseraţi, pentru că au de returnat sume mari de bani pe care nu au de unde să le scoată. Casa Naţională a pierdut procesul cu Curtea Naţională de Conturi şi pentru perioada 2009-2010 se vor retrage colegilor mei nişte sume astronomice, la care se adaugă penalităţi care decurg de la data pierderii procesului, adică din 2011. Nu mai există cale de atac în România.
“Fie achita aceste debite existente pentru persoanele respective, fie actioneaza in instanta. Din pacate legislatia contabila scrie clar ca penalitatile curg indifferent daca se actioneaza sau nu in justitie. Si in aceasta situatie in momentul de fata cautam solutii. Inca nu o avem. Am facut apel la Ministrul Sanatatii dar nu avem un raspuns din partea lui. Este pacat sa se inchida aceste centre de permanenta in care lucreaza 50 si ceva de doctori in Maramures” a spus dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie.
Suma totală pe care medicii de familie din centrele de permanenţă o au de returnat, depăşeşte 800.000 lei. Într-o primă fază, cadrele medicale urmează să primească o notificare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş cu sumele pe care le „datorează”.
“In toata aceasta problema care este absolute neplacuta si pentru medicii de familie in primul rand dar si pentru noi CAS este alaturi de aceasta cerere exprimata de medicii de familie de a nu plati. In acest sens noi am actionat in instanta la Curtea de Apel din Bucuresti Curtea de Conturi am facut recurs la Inalta Curte de Casatie, dar  din pacate si din nefericire nu am reusit sa obtinem un rezultat favorabil” a spus Viorel Deghid, presedintele CAS Maramures.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA