Ziua Internațională a Romilor a fost marcată, la Bucureşti, de un gest incalificabil de vandalism. Centrul Naţional de Cultură a Romilor a instalat un cort în centrul Capitalei, în care s-au desfăşurat diverse activităţi. În noaptea de vineri spre sâmbătă, persoane, neidentificate au scris pe cort, cu vopsea roşie şi verde, „Moarte ţiganilor” şi „M**e ţiganilor”.
Poliţiştii bucureşteni nu au rămas nici ei indiferenţi. Ofiţerii secţiei 10 s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare. Organizatorii vor da declaraţiii şi pot să depună plângere împotriva celor care au vandalizat cortul şi au scandat lozinci rasiste. Potrivit Digi 24, oamenii legii au luat legătura şi cu firma de pază angajată şi vor ridica de la primărie şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă pentru a-i identifica mai repede pe suspecţi.
Mai mulţi membri ai Guvernului, consilierul prezidenţial Laurenţiu Şefan şi preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, s-au adunat, sâmbătă, în faţa cortului din zona Universitate şi au vorbit împotriva rasismului şi despre eventuale măsuri ce ar trebui să fie luate pentru a descuraja aceste gesturi.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a venit la eveniment cu un tricou pe care scria „Jos rasismul”. „Ca ministru al Justiţiei, regret foarte mult că trebuie să stau aici în faţă unui cort pe care scrie ‘Moarte ţiganilor’. Asta este formă cea mai violenţă (de mesaj – n.r.). Regret şi faptul că într-o ţară în care asemenea forme de violenţă rasială sunt încă rare, cele puţine care există nu sunt combătute cu fermitate şi eu cred că faptul de a avea în centrul Capitalei unui stat membru european, în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune şi trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă un prejudiciu foarte grav”, a spus Raluca Prună, potrivit stirileprotv.ro.
La rândul sau, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a transmis că preşedintele Iohannis este „oripilat” de ceea ce s-a întâmplat. „Ce s-a întâmplat este un mesaj că educaţia trebuie să facă mai mult. (…) Sper să nu mai avem astfel de evenimente”, a spus şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Şi Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, a afirmat că „este nevoie de o coeziune socială” în ceea ce priveşte combaterea unor asemenea manifestări.