AcasăMARAMURESUL ISTORICREVIN BĂIEȚII DEȘTEPȚI – Ioan Mihăilă, membru în CS al Hidroelectrica și...

REVIN BĂIEȚII DEȘTEPȚI – Ioan Mihăilă, membru în CS al Hidroelectrica și Eugen Brădean, consilier la ministrului Energiei, reținuți pentru mită în sumă de 1,4 milioane euro!

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA l-au reţinut pe Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă. DNA a mai dispus şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Brădean director în cadrul Hidroelectrica. Cei doi sunt acuzaţi de dar şi luare de mită.”În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S. A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica”, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de următorii:
MIHĂILĂ IOAN, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare de mită,

BRĂDEAN EUGEN, director de trading în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În luna octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.
Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen.

La data de 23 octombrie 2013, procurorii au dispus reținerea inculpaților Brădean Eugen și Mihăilă Ioan pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA