AcasăActualitateSocialREVENDICĂRI - Pădurarii au ieșit în stradă să apere pădurile României dar...

REVENDICĂRI – Pădurarii au ieșit în stradă să apere pădurile României dar şi locurile de muncă a 7.000 dintre colegii lor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 2.000 de pădurari din întreaga ţară au protestat, recent, în Piaţa Victoriei, din Bucureşti iar printre ei s-au numărat şi 50 de silvicultori din Maramureş. Reprezentanţii sindicaliştilor din domeniu spun că s-au săturat să fie ei cei arătaţi cu degetul pentru zecile de mii de hectare de pădure defrişată la nivel naţional dar şi pentru schimbările făcute în ultima vreme, schimbări legislative care îi privesc direct.

„Am organizat un miting la nivelul Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor faţă de ultimele modificări care au apărut în legislaţia silvică dar şi în modul de organizare a silviculturii în momentul de faţă. În urmă cu aproximativ un an, un an şi ceva a apărut atât pe mass media cât şi pe alte canale un adevărat curent de ponegrire a silvicultorilor, ceea ce este total nedrept. În România sunt într-adevăr 800.000 de hectare de pădure care au fost, n-aş putea spune că distruse ci mai degrabă că au fost supra-rărite pentru că distrugerea înseamnă să nu mai fie deloc. Supra-rărite sunt 400 de hectare de pădure care au fost tăiate, cărora în media li se spune defrişate”, a declarat Longin Raţi, lider Sindicatul Liber al Silvicultorilor Maramureş.

Liderul de sindicat spune că Noul Cod Silvic a fost aşteptat cu sufletul la gură pentru că aducea beneficii multiple atât pentru ei cât şi pentru cei din industria de prelucrare a lemnului care aveau anumite înlesniri şi aici este vorba despre antreprenorii locali. Bucuria însă le-a fost de scurtă durată pentru că un Ordin a anulat totul.

„Pentru acest lucru după apariţia Codului Silvic despre care noi considerăm că rezolvă unele lucruri faţă de vechiul cod a apărut o hotărâre de Guvern 924 în 2015, chiar între cele două guverne, care anulează practic tot ce aducea bun Noul Cod Silvic. Adică Codul Silvic prevedea şi anumite beneficii pentru întreprinderile mici şi mijlocii astfel încât să se dezvolte industria locală pentru că aceasta creează mult mai multe locuri de muncă decât aceste mari companii care sunt super-automatizate. Tot acest cod prevedea aprovizionare cu prioritate a populaţiei cu lemne de foc dar şi ajutorarea producătorilor locali de mobilă astfel încât să fie şi mai multe locuri de muncă. Prin acest regulament s-au anulat practic toate aceste facilităţi dându-se prioritate doar preţului”, a mai spus liderul de sindicat.

Longin Raţi spune că o campanie similară de ponegrire a silvicultorilor a mai avut loc în anul 1993, dar la vremea respectivă au fost chiar omorâţi patru pădurari. În consecinţă, pe lista revendicărilor făcute la protestul care a avut loc în urmă cu două zile pădurarii au cerut să fie asimilaţi agenţilor de poliţie şi să beneficieze de sporuri. Acestea le sunt conferite prin lege încă din anul 2008 dar nu le-au primit niciodată.

„De la înscrierea lui în lege până în ziua de azi nu a fost acordat niciodată. Prevederile legale şi acordarea sporurilor nu s-au făcut pentru simplul fapt că Regia Naţională a Pădurilor, deşi a fost o unitate care nu a avut niciodată pierderi, bugetul i se aprobă de către Guvern, ori creşterea de salarii, fondul de salarii nu poate să se facă decât în ritmul creşterii productivităţii muncii. Ce logică poate să aibă asta când productivitatea se calculează după volumul de masă lemnoasă tăiată, ori noi ne luptăm pentru o silvicultură durabilă”, a concluzionat Raţi.

Potrivit acestor modificări a fost interzisă şi exploatarea în regie proprie a pădurilor de către Direcţiile Silvice. În consecinţă, aproximativ 7.000 de angajaţi din ţară, respectiv 70 – 80 din Maramureş vor fi puşi în scurt timp pe liber. La mitingul de la Bucureşti a fost cerută cu insistenţă anularea a două articole din ordinul 924 iar acum se aşteaptă răspunsuri de la Minister şi de la Guvern.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA