AcasăMARAMURESUL ISTORICREPORTAJ DE LA LOCUL FAPTEI - Traficanţii ucraineni au cărat în România...

REPORTAJ DE LA LOCUL FAPTEI – Traficanţii ucraineni au cărat în România munţi de ţigări

spot_img

DISTRIBUIȚI

După ce am văzut, în ultimul material, cum pluteşte contrabanda pe frontiera de apă, din nord, cum sunt introduse în ţară, prin şi peste râul Tisa, mii de colete cu baxuri de ţigări, vă vom prezenta, în continuare, „teatrul de război”, deschis de această dată, pe frontiera alpină a ITPF Sighetu Marmaţiei.

Alpinism „de contrabandă”

În munte, totul se întâmplă ca într-un film care începe cu o bombă pe generic. Contrabandiştii vin aproape de graniţa de nord a României pe o şosea construită cu mulţi ani în urmă, în perioada activă a lagărului comunist. Ruşii au dat ordin să apară, la marginea imperiului, un drum pe care să poată ajunge în doi timpi şi trei mişcări la graniţa statelor vecine. Aşa că, la câţiva paşi de noi, ajung maşinile traficanţilor de tutun sau orice altceva. Dacă e vorba de ţigări, ucrainenii basculează zeci de baxuri, noapte de noapte, în cârca energizaţilor lor cărăuşi, care le transportă de la şosea un kilometru-doi, dincolo de frontieră, pe teritoriul României.

Le lasă în locuri cât mai ferite, de obicei în pădure, norocul codrilor maramureşeni de a rămâne în picioare fiind acela că sunt o protecţie perfectă pentru traficanţi.

Din locul livrării, românii din zonă, mulţi dintre ei de etnie ucraineană, rude ale cărăuşilor, preiau marfa şi o duc spre „comunicaţii” – aşa cum sunt numite drumurile de munte de către poliţiştii de frontieră. De aici, fie sunt transportate către satele de reşedinţă cu calul, cu măgarul, cu căruţa sau cu sania, în funcţie de anotimp, fiind ascunse acolo în beciuri sau şure de fân, fie sunt încărcate, direct în dube şi microbuze, pentru a fi transportate către interiorul ţării, sau, în ultimă instanţă, pentru a nu cădea în mâna patrulelor de poliţie, sunt căracte pe umeri, peste munte, direct în sat.

Contrabanda nesfârşită

Astfel decurg „activităţile” de contrabandă alpină, pe frontiera înaltă, într-o zonă accidentată şi împădurită. E drept, uneori, extrem de spectaculos, dar şi foarte periculos. O luptă, care pe care, între traficanţi şi poliţiştii de frontieră, în văile şi pe versanţii munţilor, pe care îi traversează, de la graniţă, spre localitatea Valea Vişeului şi, de acolo, către Bistra, cărând în cârcă sutele de kilograme de ţigări, pe zeci de kilometri, străbătuţi prin pădure.

“Fenomenul contrabandei are o creştere semnificativă, de la an la an, atât ca număr de dosare, cât şi ca număr de ţigări introduse în ţară şi descoperite de noi.

De la începutul anului şi până în prezent, avem un număr de peste 30 de dosare deschise pe linie de contrabandă. Au fost confiscate în jur de peste 300 de baxuri, cu o valoare de aproximativ 1.500.000 lei. Fenomenul se manifestă atât la frontiera de apă, la râul Tisa, cât şi la frontiera alpină. Specificul zonei de responsabilitate – un teren puternic accidentat, muntos, împădurit, cu altitidini între 600 şi 2000 de metri. Dar, nici terenul accidentat, nici înălţimea, nu reprezintă un impediment pentru activitatea infracţională desfăşurată de traficanţi” ne-a spus comisarul şef de poliţie, Danalache Sorin, adjunctul şefului sectorului PF Valea Vişeului, din cadul ITPF Sighetu Marmaţiei.

În opinia sa, relaţiile de rudenie între traficanţii din cele două ţări constituie elementul care înlesneşte contrabanda. “Contrabandiştii din cele două ţări sunt persoane care au un anumit grad de rudenie. Îi ajută şi faptul că folosesc telefonia ucraineană, au o anume uşurinţă în a desfăşura o activitate infracţională, stabilesc legătura, cantităţile, ora, locul pe unde vor trece” mai spune Danalache.

Aşadar, o luptă continuă, pe zi şi pe noapte, iarnă sau vară, se desfăşoară între poliţişti şi contrabandişti. Nimeni nu cedeză, nimeni nu face pasul înapoi. Captura creşte în volum, odată cu numărul tot mai mare al ţigărilor cumpărate la negru pe piaţa românească şi europeană.

Nici noaptea nu mai e ce-a fost

O modalitate eficientă în lupta cu traficanţii de ţigări, şi ea extrem de spectaculoasă, este supravegherea, mai ales pe timp de noapte, cu ajutorul camerelor cu „termoviziune”, a zonelor deschise. Acestea au posibilitatea să înregistrează, până la 8000 de metri depărtare, diferenţa de temperatură între aceea a mediul ambiant şi a corpului uman.

Echipa gândul.info a mers, împreună cu purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei, inspectorul principal Radu Lungu, în zona din care o autospecială dotată cu cameră de termoviziune supraveghea localitatea, pe timp de noapte, pe o rază de 8000 de metri.

“De aici se execută supravegherea frontierei de stat cu ajutorul tehnicii de termoviziune. Este un mijloc extrem de performat pentru a putea contracara activitatea de contrabandă pe timp de noapte. Am reuşit, nu o dată, să surprindem pe monitor mişcările unor traficanţi care încercau să introducă în ţară cantităţi importante de ţigări de provenienţă ucraineană. Am comunicat imediat cu echipa de intervenţie care a procedat la interceptarea şi reţinerea celor implicaţi în activitatea de contrabandă”, a explicat Radu Lungu.

Anticontrabanda se face cu bani grei

Deşi poliţiştii maramureşeni spun că dotarea lor este una bună şi că, în principiu, se pot descurca cu ceea ce au, noi ne asumăm rolul de a-i trage de mânecă pe guvernanţi, atenţionându-i că numărul traficanţilor este tot mai mare de la o zi la alta, depăşind efectivele poliţiei de frontieră. Că traficantul şi-a transformat hobby-ul în serviciu permanent şi că, în ultimă instanţă, contrabanda cu ţigări este o industrie în care ruşi, chinezi, ucraineni şi mulţi alţii investesc sume uriaşe.

Ca o concluzie a celor văzute pe frontiera de apă, precum şi pe cea alpină din nordul României, aşa cum aţi remarcat şi dumneavoastră, în materie de contrabandă nu e loc de linişte şi de timpi morţi. Ambele tabere, poliţişti şi traficanţi, sunt în continuă acţiune, într-o nesfârşită confruntare.

Diferenţa între cele două tabere este că ei sunt mai mulţi, au, uneori, dotări cel puţin la fel de performante ca ale poliţiştilor, maşini puternice şi mult tupeu. Din aceste motive, în continuare, traficul este de cinci ori mai mare decât captura.

Statul ar trebui să înţeleagă că pierde enorm din cauza acestui gen de contrabandă, odată cu producătorii legali de ţigarete, şi că e timpul, în consecinţă, să sprijine ferm Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, printr-o finanţare mult superioară faţă de aceea de care dispune, în prezent, armata de contrabandişti. (gandul.info)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA