spot_img
AcasăAdministrațieREPARAȚII ÎN STAND-BY - Monumentele istorice distruse de furtună în Maramureș sunt...

REPARAȚII ÎN STAND-BY – Monumentele istorice distruse de furtună în Maramureș sunt în continuare în paragină

DISTRIBUIȚI

REPARAȚII ÎN STAND-BY  Furtuna de acum o lună a devastat monumente istorice de neprețuit în Maramureș. Mai multe biserici din lemn au rămas fără turlele trântite la pământ de vântul năprasnic. Și acolo au rămas. Nimic nu s-a mișcat în ultima lună. Autoritățile promit fonduri pentru reparații, scrie Știri.TVR.ro.

La Baia Mare, furtuna de luna trecută a distrus trei case din Muzeul Satului. Biserica din incintă este, însă, cel mai grav afectată. A rămas fără turlă.

Într-un sat cu numai 400 de locuitori, la Costeni, în Maramureș, o altă biserică de lemn de secol 19, a căzut pradă furtunii.  Primăria nu are bani pentru reparea monumentului.

Preotul satului a făcut primele demersuri pentru reparații, dar are nevoie de documentație serioasă pentru că biserica e monument istoric. Astfel de studii costă foarte mult.

Si biserica din lemn de la Şurdeşti, monument Unesco, a fost victima furtunii de luna trecută. Acum plouă prin acoperiș și este afectată fresca din interior. Autoritățile județene speră că Ministerul Culturii să aloce fonduri pentru reparația acestor monumente atât de fragile.

Opt din cele aproximativ 100 de biserici vechi de lemn din Maramureș sunt incluse în Patrimoniul Universal Unesco, pentru valorea inestimabilă a creațiilor realizate de meșterii populari.

Sursă info.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA