spot_img
AcasăActualitatePoliticA RENUNȚAT? – Liviu Dragnea anunță că PSD-ALDE va nominaliza un premier...

A RENUNȚAT? – Liviu Dragnea anunță că PSD-ALDE va nominaliza un premier care va fi în avantajul țării

DISTRIBUIȚI

A RENUNȚAT? Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că va face propunerea de premier din partea alianței PSD+ALDE doar la consultările cu președintele Klaus Iohannis, adăugând că va fi o nominalizare în avantajul țării.

„În ceea ce privește propunerea pe care PSD o va face președintelui Iohannis la consultări (…) nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine sau un avantaj pentru președintele Iohannis, nici măcar pentru PSD. Voi face în avantajul acestei țări. Și această propunere va fi făcută doar la consultări, acolo va fi făcută prima dată. În ceea ce privește reacția domnului președinte Iohannis, eu cred, sper că toți cei care au pierdut (…) au posibilitatea în această săptămână să se obișnuiască cu această idee și să înțeleagă că, dincolo de supărări, dezamăgiri, a fost un vot care trebuie respectat, pentru că altfel ieșim din democrație”, a spus Liviu Dragnea, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă PSD va face o nouă propunere de premier în cazul în care președintele o va refuza pe prima, acesta a afirmat: „Nu va avea niciun motiv constituțional sau legal să refuze această propunere”.

Dragnea a precizat că propunerea PSD va fi agreată și cu ALDE.

PSD și ALDE au majoritatea în Parlament

liviu-dragnea

„Astăzi Biroul Electoral Central a stabilit repartizarea mandatelor de deputați și senatori pentru fiecare formațiune care a intrat în Parlament. PSD va avea în total 221 de mandate, ceea ce reprezintă 47,5%. Am auzit vorbindu-se despre două condiții: o condiție matematică și o condiție politică pentru realizarea unei majorități parlamentare. Din punct de vedere matematic, PSD împreună cu ALDE au un număr suficient de mare pentru a deține majoritatea în ambele Camere și în Camere reunite. Practic, PSD și ALDE au 250 de mandate — 54% din numărul total—, deci condiția matematică e îndeplinită”, a precizat Dragnea, într-o conferință de presă, la sediul PSD din Băneasa.

În ceea ce privește a doua condiție — cea politică—, președintele PSD a subliniat că ea a fost îndeplinită de români, duminică, la vot.

„Cine nu are de gând să respecte votul de duminică înseamnă că nu respectă democrația și nu respectă suveranitatea acestui popor”, a subliniat el.

Președintele PSD a precizat că întâlnirea cu ALDE s-a referit la programul de guvernare.

„Am avut astăzi prima întâlnire cu colegii de la ALDE. (…) Am avut o discuție aproape finală pe marginea programului de guvernare. Urmează ca mâine și poimâine colegi din ambele partide să lucreze la compatibilizarea programelor de guvernare. Din fericire, nu sunt diferențe foarte mari. Am discutat bineînțeles astăzi și despre toate zvonurile apărute intens în ultimele zile, foarte intens astăzi. Nu știu dacă sunt presiuni asupra dlui Călin Popescu-Tăriceanu, dacă au fost, sunt absolut convins că va spune cât de curând. Dar, din punctul nostru de vedere, așa cum și noi și ALDE am spus în campania electorală, și cetățenii au votat în cunoștință de cauză, alianța de guvernare este PSD plus ALDE, nu există nicio ezitare din partea noastră și a celor de la ALDE. (…) Categoric vom semna un protocol, este firesc să se întâmple aceasta”, a spus președintele PSD.

Referitor la consultările inițiate de președintele României, Liviu Dragnea a reafirmat că nu a refuzat și nu va refuza niciodată o invitație la consultări dacă aceasta se încadrează în prevederile constituționale, când e vorba de desemnarea viitorului premier și de formarea viitorului guvern.

„Atâta timp cât nu se finalizase procesul de numărătoare, de distribuire și repartizare a mandatelor, nu aveam pe ce bază să purtăm aceste discuții. S-au dovedit că ele de fapt n-au dus la niciun rezultat. Și așa cum dl președinte a tot spus că a enunțat dinainte de alegeri niște condiții, și eu am spus în timpul campaniei că nu putem merge la consultări decât în limitele constituționale, respectiv după convocarea Parlamentului. După aceasta, PSD va merge cu toată deschiderea la aceste consultări”, a precizat Dragnea.

Colaborare cu președintele Iohannis

PSD își reafirmă deschiderea de a colabora și dialoga cu șeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat joi seara președintele formațiunii, Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, votul dat de români pe 11 decembrie obligă PSD „să abordeze cu toată seriozitatea guvernarea”.

„PSD își reafirmă deschiderea de a colabora și dialoga cu președintele României, dl. Klaus Iohannis, în toate proiectele care vizează stabilitatea politică, stabilitatea economică, externă, securitatea României, precum și în procesul de instalare a unei guvernări stabile”, a declarat Dragnea, la sediul PSD din Băneasa.

De asemenea, acesta a arătat că în activitatea parlamentară și guvernamentală PSD va promova consultări cu mediul academic și universitar, ONG-uri, structuri asociative ale autorităților locale și cu asociațiile reprezentative în domeniile care vor fi reglementate.

„Împreună cu colegii mei ne-am uitat, în aceste zile, la tot ceea ce s-a produs în spațiul public din partea tuturor celor care au vorbit foarte mult. Am sperat că toată lumea va înțelege și va constata că s-a terminat campania electorală. Au continuat atacurile murdare atât la adresa mea, cât și a unor colegi de-ai mei, unele chiar mai murdare și mai perfide decât au fost în campania electorală. (…) PSD a câștigat fără echivoc și fără dubiu aceste alegeri. Cei care ignoră sau vor să ignore votul profund democratic și liber al românilor din 11 decembrie nu numai că greșesc, dar încalcă voința cetățenilor care au votat duminică și nu în acest fel, este părerea mea, ei vor reuși să-i capete încrederea sau credibilitatea”, a subliniat liderul PSD.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA