AcasăslolvaciaREDESCHIDERE – Teatrul Independent Artscape s-a mutat în locație nouă. Împreună cu...

REDESCHIDERE – Teatrul Independent Artscape s-a mutat în locație nouă. Împreună cu Fundația Baia Mare 2021 instituția teatrală va demara o serie de proiecte culturale (GALERIE FOTO)

DISTRIBUIȚI

Teatrul Independent Artscape și-a găsit locul în Centrul Istoric al municipiului Baia Mare.

Printr-un parteneriat solid cu Fundația Baia Mare 2021, Teatrul Independent Artscape și-a mutat locația în clădirea M2 al imobilului Millennium Business Center. Împreună, cele două entități vor demara pe viitor o serie de proiecte care să contribuie la redescoperirea orașului Baia Mare prin cultură.

Teatrul Independent Artscape se afla într-o situație critică în urmă cu câteva luni. Chiria pentru imobilul în care își desfășura activitatea a ajuns la o sumă impresionantă, valoare pe care reprezentanții instituției nu și-o mai permiteau.

„Viața este despre oameni și întâlniri. Teatrul este despre oameni și întâlniri. Eu am ajuns la Baia Mare datorită unui om care este soțul meu și căruia îi mulțumesc că există în viața mea și a întâlnirii cu el. Am ajuns să fac teatru datorită întâlnirii cu cea care a fost mentorul meu și care luna trecută s-a stins din viață, doamna actriță Melania Ursu. A fost primul om care m-a încurajat să fac acest pas și anume să fac un teatru independent în care să spun lucrurilor pe nume, să mă manifest artistic așa cum eu simt. Viața este despre oameni și întâlniri și la un moment dat ai senzația că toate cerurile se întunecă. Ai senzația că nimic nu mai funcționează atunci când spațiul în care plătești o chirie suficient de mare pentru un business abia început este cumpărat de niște investitori care îți măresc chiria de trei ori. Și atunci nu mai poți să continui chiar când ai crezut că vei ieși la liman. A fost primul moment în care am luat legătura directă pentru a discuta despre posibilitatea unei colaborări și a unui ajutor cu domnul primar Cătălin Cherecheș căruia îi mulțumesc din suflet pentru că pentru mine înseamnă îngrozitor de mult ajutorul pe care ni l-a acordat. Fără el și fără ajutorul doamnei Andreea Ciortea nu am fi fost astăzi aici”, a spus Ionela Nedelea, directorul Teatrului Independent Artscape.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a arătat că a luat decizia de a ajuta Teatrul Independent Artscape impresionat de dorința tinerilor care pun bazele actului cultural desfășurat de către această instituție.

artscape4„Întotdeauna fac ceea ce simt și nu ceea ce știu. A venit doamna Nedelea într-o zi și aveam în minte fără să știu concret ci doar imaginea activității Artscape pe care au creat-o cel puțin în mediul online și aveam în minte acest spațiu pe care îl știam gol ca și multe alte spații din acest oraș, mai ales din Centrul Istoric. Este un spațiu pe care unii se ambiționau să îl dirijeze într-o anumită zonă a activităților iar eu mă chinuiam să îl blochez ca să nu îl ofer unor societăți comerciale sau firme care să aibă alte tipuri de activități. Vroiam neapărat ca această clădire să rămână o clădire care să aibă un caracter cultural. Acesta a fost motivul pentru care am și denumit spațiul de la parter Galeria Oliver Thurman și aceasta a fost motivul pentru care i-am lansat Ionelei această provocare. Dorința mea este să pun oamenii la treabă și sunt convins că vor face treabă în continuare și nu orice fel de treabă ci treabă pentru ridicarea într-un fel a ștachetei culturale a acestui oraș, a luminării acestui oraș. Cel mai important lucru este că acești pași pe care îi face acest teatru independent se realizează cu oameni tineri care au o anumită doză de efervescență, o anumită vibrație, o anumită dorință și un parcurs din care nu îi prea poți opri. Mie îmi plac oamenii care nu se lasă opriți”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

„Deschidem un spațiu de creație, unul din centrele și una dintre instituțiile care stau la baza unei schimbări cu adevărat în ceea ce înseamnă cultură. Ca să poți pune niște baze riguroase, să ai piloni peste care să se așeze un acoperiș pe care îl vrem să reziste în timp este nevoie de asemenea intervenții și este nevoie de oameni. Este primul parteneriat din această serie a parteneriatelor sustenabile și de lungă durată și mă bucur tare mult de acest spațiu și de proiectele pe care ni le-am propus în comun”, a declarat Andreea Ciortea, președintele Fundației Baia Mare 2021.

Simona Vasiac

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA