AcasăAlteleEconomicRECORDUL ULTIMILOR 10 ANI – Exporturile de armament ale României au parte...

RECORDUL ULTIMILOR 10 ANI – Exporturile de armament ale României au parte de o creștere uriașă

DISTRIBUIȚI

RECORDUL ULTIMILOR 10 ANI  Exporturile de armament şi tehnică militară ale României au crescut în 2016 cu aproximativ 15% faţă de anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – peste 180 de milioane de euro. Principalul client de armament românesc rămân Statele Unite, achiziţiile americanilor reprezentând aproape 40% din totalul exporturilor militare româneşti.

Surprizele din lista clienţilor de armament românesc din 2016 sunt Bulgaria, un client constant al României, care şi-a mărit însă de două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor, faţă de anul precedent, sărind direct pe locul doi în topul clienţilor României, dar şi Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au revenit în forţă cu achiziţiile româneşti de armament, cheltuind de zeci de ori mai mulţi bani faţă de anii precedenţi, scrie Gândul, citat de Mediafax.ro.

Cele două state sunt apropiate de zona de conflict din Siria, iar o anchetă a jurnaliştilor de la OCCRP arăta că ele sunt noduri de redistribuire a armelor către părţile combatante din Siria. România a pierdut în 2016 clienţi importanţi precum Olanda, Afganistan sau Gabon, Ungaria şi Serbia, în timp ce alţii şi-au scăzut achiziţiile româneşti drastic, precum Turcia, Cehia sau Canada. În schimb au revenit în forţă clienţi mai vechi ai României, dar şi unii dintre cei mai mari importatori de armament din lume – Pakistan şi India.

România a atins cel mai ridicat nivel al exporturilor de armament şi tehnică militară din ultimii 10 ani, în 2016, cu exporturi în valoare de peste 180 de milioane de euro, la care se adaugă încă aproape 110 milioane de euro din operaţiuni de tranzit sau transbordare a armamentului altor state pe teritoriul României. Faţă de anul precedent, exporturile au crescut în valoare cu aproximativ 15%, conform rapoartelor Departamentului pentru  Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de Gândul.

Citește articolul integral, AICI.

Sursă foto.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA