AcasăLifestyleRECOMANDĂRI PE TIMP DE FURTUNĂ - Măsuri de precauție pentru a nu...

RECOMANDĂRI PE TIMP DE FURTUNĂ – Măsuri de precauție pentru a nu fi loviți de fulger

spot_img

DISTRIBUIȚI

În perioada aceasta, există o posibilitate mare de a fi surprinşi afară în timp ce se declanşează o furtună, astfel că e necesar să ştim ce măsuri de precauţie să luăm pentru a nu fi loviţi de fulger. Faptul de a sta ghemuit pe pământ când te prinde furtuna nu este recomandabil, iar ceea ce trebuie să faci e să te adăposteşti cât mai repede în cea mai apropiată clădire sau într-o maşină.

De asemenea, trebuie să fiţi atenţi să nu aveţi la voi obiecte metalice, de exemplu o umbrelă, o undiţă sau alte unelte metalice, care sunt conductoare de electricitate şi care vă pot pune serios în pericol viaţa. O recomandare esenţială este ca, în timpul unei furtuni, să nu vorbiţi la telefonul mobil, care este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior, fiindcă astfel vă puteţi expune trăsnetelor.

Specialiştii spun că riscurile la care ne expun folosirea telefoanelor mobile în exterior pe timp de furtună sunt foarte mari şi reprezintă o problemă de sănătate publică. Fiind ţinut aproape de ureche şi gură, telefonul mobil înlesneşte pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces. De asemenea trebuie să ne îndepărtăm de apă şi să evităm înotul, întrucât şi apa este conducătoare de electricitate.

Fulgerul poate lovi de mai multe ori o clădire înaltă, un vârf izolat sau un obiect înalt, fiind falsă concepţia că „fulgerul nu loveşte în acelaşi loc de două ori”. Trebuie să ne îndepărtăm de ape, garduri, şine de tren, cabluri şi ţevi sau conducte. Nu trebuie să încercăm să ne adăpostim sub un copac, deoarecere trăsnetele se pot descărca în aceştia şi pot provoca pagube. De asemenea, dacă sunteţi pe bicicletă, trebuie să o lăsaţi şi să vă îndepărtaţi cât mai mult de ea. Trebuie neapărat evitate activităţi precum pescuitul, înotul sau ieşitul cu cortul când este vreme de furtună. Când observăm că se apropie declanşarea unei furtuni, nu trebuie să întârziem, ci să ne căutăm cât mai repede un adăpost.

Un alt mit demontat este ideea că o persoană lovită deja de fulger este „încărcată de energie”. Corpul nu stochează această energie, astfel că putem atinge victima fără niciun risc, pentru a-i acorda primul ajutor.

Sursă: Salvamont Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA