spot_img
AcasăLifestyleRecoltarea cepei în funcție de tehnologia de cultură - aspecte de care...

Recoltarea cepei în funcție de tehnologia de cultură – aspecte de care să ții cont

DISTRIBUIȚI

Cultură sezonieră de importanță majoră, cultura de ceapă oferă fermierilor mai multe oportunități de recoltare. Ceapa poate fi recoltată în orice stadiu de creștere: ceapa verde este recoltată pentru a fi consumată în stadiu crud, în salate, ceapa încolțită – pentru a fi transplantată, iar bulbii de ceapă sunt recoltați la sfârșitul verii, când sunt maturi pentru diferite preparate. Pentru obținerea bulbilor, ceapa se cultivă în câmp, prin arpagic semănat direct sau răsad (ceapa de apă). Pentru consumul de ceapă verde (de stufat), ceapa poate fi cultivată atât în câmp, cât și în spații protejate, precum sere și solarii. Află care sunt aspectele de care să ții cont pentru a beneficia de cele mai bune recolte și descoperă care este momentul optim pentru recoltare, în funcție de tehnologia de cultură.

Recoltarea corectă a cepei cultivate în câmp

Dacă vrei să te bucuri de randamente mari și de recolte bogate și de calitate, este esențial să asiguri un echilibru între plantare și recoltare. Cunoașterea momentului ideal pentru recoltare garantează integritatea și calitatea bulbilor. Pentru a reduce deteriorarea acestora, este esențial să acorzi o atenție sporită atât procesului de recoltare, cât și celui post-recoltare. Vrei să știi cand se recolteaza ceapa cultivată în câmp? În funcție de tehnologia de cultură și de scopul pentru care este cultivată ceapa, momentul optim pentru recoltarea bulbilor diferă. Recoltarea cepei se face primăvara (pentru consumul de ceapă verde) și la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie (pentru recoltarea bulbilor), când frunzele au vârful îngălbenit pe o lungime de 2-3 centimetri, iar gâtul se înmoaie și se lasă pe o parte.

Ceapa de arpagic

Cultura cepei prin arpagic este practicată intensiv în țara noastră și are nevoie de o perioadă de vegetație de 110-130 de zile. Ceapa de arpagic cultivată pentru producerea arpagicului necesită recoltare manuală, în luna iulie. După recoltare, arpagicul se lasă la soare, aproximativ 5-6 zile. Cultivată pentru obținerea bulbilor de consum, recoltarea cepei se face la sfârșit de iulie și până la jumătatea lunii august. Pentru uscarea frunzelor și grăbirea maturării bulbilor, după recoltare, se realizează tăvălugirea. Pentru a păstra toate atributele și caracteristicile de calitate a bulbilor, precum aroma, textura și valoarea nutritivă, sunt importante respectarea și aplicarea la timp a tratamentelor pentru cultura de ceapă. Acestea asigură menținerea calității și după recoltare. Fungicidul Dagonis® este un produs util pentru a simplifica activitatea legumicultorilor în fermă.

Cultura cepei prin semănat direct în câmp

Timpul de recoltare a cepei variază foarte mult, în funcție de sistemul de cultură, de soi și de perioada de dezvoltare a plantei. Cultura de ceapă prin semănat direct în câmp (ceaclama) are o perioadă de vegetație ce variază între 130-150 de zile, iar recoltarea se face manual sau mecanizat, în prima jumătate a lunii septembrie.

Recoltarea corectă a cepei prin răsad

Deși este practicată pe suprafețe reduse, practicile agricole în cazul culturii cepei prin răsad sunt similare cu cele ale cepei de ceaclama. Recoltarea corectă a cepei prin răsad se face în a doua jumătate a lunii septembrie, fiind asociată cu proceduri obișnuite post-recoltare, pentru a depozita bulbii în condiții ideale.

Recoltarea corectă a cepei pentru stufat

Cultura de ceapă pentru stufat se cultivă pentru bulbii tineri și frunzele verzi, potrivite pentru salate sau alte feluri de mâncare. Cultura de ceapă verde se poate înființa atât în câmp, cât și în spații protejate. Recoltarea corectă a cepei pentru stufat are loc, de regulă, după o perioadă de vegetație de 21-28 zile, când bulbii au un diametru de aproximativ 15 mm.

Ceapa pentru stufat, cultivată în câmp

Epoca de cultură a cepei pentru stufat, cultivată în câmp, este în martie, la o adâncime de aproximativ 2-5 cm, în funcție de tipul de sol, la o distanță de aproximativ 25 cm între rânduri. Recoltarea are loc în prima jumătate a lunii aprilie, eșalonat.

Ceapa pentru stufat, cultivată în sere și solarii

În spații protejate, precum serele și solariile, epoca de cultură a cepei pentru stufat este în decembrie-ianuarie, în funcție de condițiile optime de cultivare. Deși perioada optimă de recoltare este în martie-aprilie, punctul de recoltare este influențat de tipul de cultură. În cultura pură, recoltarea se face manual, la 25-45 de zile după plantare. În cultura asociată, recoltarea se face în perioada ianuarie-februarie.

Protejarea culturii de ceapă, pentru recolte sănătoase

Recoltarea corectă a bulbilor respectând timpul sau perioada optimă de recoltare va avea un impact major asupra producției. Indiferent de tehnologia de cultură, pentru obținerea unor recolte bogate și sănătoase, este nevoie de aplicarea eficientă și corectă a măsurilor fitotehnice pentru prevenirea și combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Stomp® Aqua oferă un control deosebit al buruienilor, asigurând un start excelent al culturii și o dezvoltare optimă.

Ține cont întotdeauna de punctul optim de recoltare. Acesta poate fi stabilit observând pseudotul. Întârzierea recoltării poate avea un impact negativ asupra calității producției, bulbii fiind expuși bolilor și încolțirii.

Sursa foto: shutterstock.com

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA