AcasăActualitateSocialRECOLTA DNA ÎN 2014 – Cele mai multe dosare înregistrate și...

RECOLTA DNA ÎN 2014 – Cele mai multe dosare înregistrate și soluționate, cei mai mulți demnitari investigați

spot_img

DISTRIBUIȚI

Peste 9.100 de dosare au fost investigate anul trecut de cei 86 de procurori. Numărul rechizitoriilor a crescut la 317. Peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, de două ori mai mult ca în 2013. Peste 1.130 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, confirmând profesionismul cu care lucrează DNA. În cazul achitărilor, procentul s-a menţinut sub 9%. Fraudele cu fondurile europene au o pondere importantă. Peste 700 de cauze se referă la infracţiuni în achiziţiile publice. Fiecare contract este condiţionat de remiterea unei sume de bani. Domeniul este în continuare expus corupţiei.  

35 de magistraţi au fost trimişi în judecată anul trecut, iar 20 au fost condamnaţi definitiv. Aceste cifre nu reflectă o creştere a corupţiei în justiţie, ci o creştere a eficienţei DNA. Corupţia în justiţie reprezintă o vulnerabilitate. DNA a cerut de 12 ori încuviinţarea urmăririi penale pentru parlamentari în cazul a 9 persoane. Anchetele au vizat retrocedări ilegale, corupţie în procesul legislativ. DNA a blocat retrocedarea ilegală a unor terenuri, evitând prejudicierea statului cu peste 300 de milioane de euro. Structurile teritoriale au fost mai active, fiind evidenţiate cele din Braşov, Timişoara, Cluj. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără personalul care lucrează în DNA, a specialiştilor şi a poliţiştilor.

„Peste 303 milioane euro au fost bunurile indisponibilizate în 2014, ceea ce reprezintă peste 13 ori bugetul DNA. Este important ca organele fiscale să execute aceste hotărâri. Sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat în această perioadă. Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 Euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013“, a explicat Kovesi.

”Volumul de lucrări este triplu faţă de anul înfiinţării şi dublu faţă de acum cinci ani, iar numărul procurorilor a rămas acelaşi. Am ajuns ca la sfârşitul anului 2014 să mai avem de soluţionat 5.000 de dosare. Perioada de soluţionare a dosarelor variază în funcţie de natura faptei, de modalitatea de strângere a probatoriului şi nu depinde doar de procuror. Un procuror nu poate face mai multe dosare eficient în acelaşi timp, de exemplu dosarul Microsoft sau dosarul retrocedărilor ilegale. Căutăm soluţii, iar una dintre ele este majorarea numărului de procurori cu 50 de magistraţi. Priorităţile vor fi în continuare fraudele în achiziţiile publice, cu fondurile europene, corupţia în justiţie, educaţie, sănătate.

Le mulţumesc tuturor procurorilor, poliţiştilor, specialiştilor pentru colaborarea şi rezultatele foarte bune din acest an. DNA nu este un om, este o instituţie. Ne-am angajat să lucră cu profesionalism şi corectitudine. Am fost atacaţi în mod constant. Am răspuns prompt, dar nu personal şi ne-am continuat ancheta. Nu contează poziţia socială sau banii din conturi. Fiecare atac ne-a mobilizat”, a spus Kovesi.

Klaus Johannis: DNA a funcţionat cu motoarele turate în 2014

”De la momentul înfiinţării instituţiei, faţa societăţii este profund schimbată. Nu mai suntem la fel ca în 2005. 10 ani pot părea un termen scurt. Dar în aceşti 10 ani am fost martorii unei importante schimbări. În viaţa publică nu există altă cale decât corectitudinea şi respectarea legii. cine se abate, să răspundă în faţa legii. România lucrului bine făcut înseamnă că lupta împotriva corupţiei să fie bine făcută. Datele din raportul de activitatea reflectă că DNA a funcţionat cu motoarele turate în 2014. Vă felicit!

Vreau să mă refer la anchetele DNA din sfera publică, mai ales politicieni. Trebuie să depăşim momentele în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Mi-aş dori să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică, să nu mai avem declaraţii politice cu privire la activitatea procurorilor. Există în România şi mulţi oameni oneşti. Este de dorit să se implice cât mai mult în viaţa publică. În acest fel va reapărea încrederea cetăţenilor pentru clasa politică.

România se transformă treptat în model pentru alte ţări în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Nu aş putea încheia acest discurs fără a mă referi la două importante chestiuni, devenite recurente în ultimul timp: recuperarea prejudiciilor şi resursele de care dispune parchetul anticorupţie. Situaţia din prezent – în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10% – este, pur şi simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită. Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Am spus răspicat: vreau să punem România pe picioare. Avem nevoie de instituţii puternice, iar DNA este o instituţie cheie. Voi sprijini şi voi încuraja şi alte instituţii să atingă acest scop. Sunt aliatul vostru necondiţionat pentru combaterea corupţiei şi apărarea statului de drept”, a afirmat președintele.

Victor Ponta: Nu pot decât să vă felicit

”Ne-am văzut în urmă cu un an la bilanţ, iar doamna Kovesi aprecia că urmează un an dificil. Nu pot decât să vă felicit. Vă asigur de stabilitatea legislativă şi colaborare între Guvern şi Justiţie va rămâne. Şi când a fost nevoie de intervenţii de urgenţă, le-a dat, chiar dacă am fost criticaţi apoi că dăm prea multe ordonanţe de urgenţă. Se vorbeşte despre finanţare. I-am cerut domnului ministru Vâlcov situaţiile pentru ultimii cinci ani. Este o creştere constantă, necesară. Trebuie să continuăm eforturile de combatere a evaziunii fiscale, pentru că altfel nu avem bani de finanţări. Activitatea ANAF coordonată cu magistraţii au adus venituri suplimentare.

Doamna Kovesi menţiona 300 de milioane de euro indisponibilizate, dar bugetul de stat are de recuperat 10 miliarde de euro de la firmele aflate în insolvenţă. Vreau să vă felicit pentru anchetele făcute împotriva magistraţilor corupţi care favorizau pe acei care făceau evaziune fiscală. Aş dori să vă cer sprijinul pentru a lucra împreună pentru clarificarea legislaţiei româneşti, între legalitate şi oportunitate. cred că trebuie să sancţionaţi cu toată asprimea, dar oportunitatea unor aleşi trebuie sancţionată de electorat”, a punctat premierul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA