AcasămodeleRECOLTĂ BUNĂ (VIDEO) - Procurorii DIICOT au emis mandate de reținere pentru...

RECOLTĂ BUNĂ (VIDEO) – Procurorii DIICOT au emis mandate de reținere pentru opt nume grele din lumea afacerilor sătmărene

spot_img

DISTRIBUIȚI

Procurorii DIICOT au descins miercuri la firmele omului de afaceri din Satu Mare, Marius Balaji, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Oamneii legii au făcut percheziții și la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare, în biroul fostului director adjunct, Lajos Gergely, acum consilier de integritate, dar și în cel al lui Tunde Kato, șefă de birou în cadrul AJFP.

Odată cu Marius Balaji au fost ridicați și patronul hotelului Belvedere din Satu Mare, Gheorghe Chilințan, cunoscutul Vasile Finta din Bixad, dar și doi cetățeni ucrainieni. Procurorii i-au mai săltat și pe alți afaceriști cunoscuți în Satu Mare: Ioan Sas (Certeze), Cosmin Danciu, Peter Takacs și Gabriel Batori. Un nume care a apărut suprinzător în dosar e cel a lui Gelu Huzău, fost polițist, cunoscut în lumea mondenă din Satu Mare ca Gelu Fotomodelu’.

Descinderile de miercuri vin după ce, în 19 octombrie, procurorii DIICOT au mai făcut percheziții la firmele lui Balaji, Finta și Chilințan, când au ridicat mai multe înscrisuri.

Procurorii DIICOT au emis miercuri seara mandate de reținere pe numele a opt persoane, implicate în dosarul de evaziune fiscală a omului de afaceri sătmărean Marius Balaji. Alături de afacerist, procurorii au emis ordonanțe de reținere pentru Vasile Finta, Peter Takacs, Cozmin Danciu, Gabriel Batori, Marius Ilușcă, Gheorghe Chilințan și fostul director general adjunct al Finanțelor din Satu Mare, Ludovic Gergely.

Cei opt au fost duși joi cu mascații la Tribunalul Satu Mare cu propunere de arestare preventivă, instanța urmând a decide dacă emite mandate de arestare pentru 30 de zile.

”La data de 25.11.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor TAKACS PETRU, DANCIU COZMIN GABRIEL, FINTA VASILE, BATORI GABRIEL, BALAJI MARIUS VASILE, CHILIŢAN GHEORGHE VASILE, ILIUŞCĂ MARIUS, GERGELY LUDOVIC NICOLAE şi măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpatul SEULEAN AUREL STELIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului au obținut controlul asupra mai multor societăți din România (prin înființare sau cesiune) și din spațiul intracomunitar (Ungaria și Slovacia). S-a reţinut că respectivele societăți au fost înființate sau cesionate către membrii grupului care aveau rolul de a le „gestiona” pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare internă către societățile beneficiare ale circuitului evazionist”, se arată într-un comunicat remis presei de DIICOT.

https://youtu.be/aYEfbW0UrMg

Pentru a asigura aparența unei funcționări efective membrii grupului au încheiat contracte de închiriere pentru diverse spații cu destinația de birouri sau puncte de lucru care în fapt nu au fost luate în folosință efectivă. Respectivele societăți își schimbau periodic sediul social, inclusiv în alt județ, cu consecința radierii societății din evidențele O.R.C. ale unui județ și reînmatricularea în alt județ, cu scopul îngreunării controalelor organelor fiscale.

”După folosirea acestor societăți pentru o anumită perioadă de timp (câteva luni, maxim un an) acestea erau cedate formal unor cetățeni din Ucraina, costurile de transcriere fiind asigurate de către membrii grupului. După preluarea părților sociale, cetățenii din Ucraina pierdeau orice contact cu societatea, controlul asupra acesteia fiind exercitat în continuare de către de membrii grupului. Prin intermediul societăților mai sus menționate, societățile comerciale beneficiare ale circuitului evazionist au înregistrat operațiuni de achiziție internă de bunuri, operațiuni în urma cărora au înregistrat un TVA deductibil. Ulterior, aceste operațiuni de achiziție internă erau urmate de livrări intracomunitare către societăți din Ungaria și Slovacia, controlate de către membri ai grupului aflați în relații de „subordonare” față de administratorii societăților beneficiare. Pentru a crea aparența de realitatea a operațiunilor de livrare intracomunitară, reprezentanții firmelor din spațiul intracomunitar asigurau și aparența de realitate a transporturilor de mărfuri din România în spațiul intracomunitar”, mai precizează sursa citată.

După realizarea operațiunii de livrare intracomunitară, societățile din Ungaria și Slovacia înregistrau operațiuni de relivrare a acestor mărfuri în România, către societăți de tip „fantomă” controlate de către membrii grupului, cu scopul de a prezenta societățile din spațiu intracomunitar ca parteneri serioși ai societăților beneficiare din România. În urma acestor operațiuni comerciale de tip evazionist, membrii grupului au asigurat fluxul sumelor de bani prin conturile societăților cu scopul principal al ascunderii originii ilicite a acestora și cu scopul subsidiar de a întării aparența de realitate a operațiunilor comerciale.

Totodată s-a reţinut că membrii grupului și-au asigurat un palier de protecție formată dintr-un funcționar din cadrul organelor fiscale respectiv A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii august 2015, inculpatul GERGELY LUDOVIC NICOLAE, în calitate de consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, a facilitat inculpatului CHILINȚAN GHEORGHE VASILE executarea unor creanțe fiscale care au rezultat în urma unei soluţii pronunţate de către instanţa de judecată în defavoarea organelor fiscale.S-a constatat că deşi inculpatul GERGELY LUDOVIC NICOLAE avea calitatea de consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, Corpul de control Intern, în fapt inculpatul își continua activitatea într-un spațiu situat în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, fără ca în schema aceste instituții să figureze un asemenea post. În această calitate, inculpatul GERGELY LUDOVIC NICOLAE a sprijinit activitatea grupului infracţional prin comunicarea unor date care nu erau destinate publicului”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 8.795.418 lei. Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Oradea, SCCO Satu Mare, IPJ Satu Mare, BCCO Bucureşti. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Batalionului Mobil de Jandarmi Cluj Napoca şi Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare. (voceatransilvaniei.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA