AcasăEvenimentREADUSĂ INTEGRAL ÎN PATRIMONIUL BĂII MARI - Primăria expropriază proprietarii clădirii Minerul,...

READUSĂ INTEGRAL ÎN PATRIMONIUL BĂII MARI – Primăria expropriază proprietarii clădirii Minerul, readucând acest sit istoric în proprietatea comunității băimărene

spot_img

DISTRIBUIȚI

READUSĂ INTEGRAL ÎN PATRIMONIUL BĂII MARI  Primăria municipiului Baia Mare va despăgubi cu suma de 9 milioane de lei proprietarii imobilului în care se află Complexul istoric „Minerul” din centrul vechi al oraşului, actualmente Piaţa Millenium, a declarat, luni, pentru Agerpres, primarul Cătălin Cherecheş.

Exproprierea, înseamnă punerea în valoarea a uneia dintre cele mai vechi clădiri de patrimoniu situată în centrul vechi al oraşului. (…) Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre care prevede alocarea unei sume anuale pentru exproprieri în valoare de 35 milioane lei, iar din această sumă, 9 milioane lei vor fi direcţionaţi pentru plata exproprierii Complexului istoric Minerul. (…) Clădirea trebui să revină autorităţii locale pentru că în momentul în care a fost construită, locuitorii de atunci au contribuit financiar la ridicarea clădirii, participând la o subscripţie publică. Clădirea a fost gândită pentru funcţionarea primăriei, dar şi alte utilităţi. Pentru Baia Mare e o clădire emblematică şi îmi pare rău că recuperarea bunului nu s-a făcut mult mai devreme, undeva prin anii ’90, când situaţia era total diferită”, a spus Cătălin Cherecheş, potrivit DC News.

Acesta a mai precizat că, în următoarea perioadă de timp, primăria municipiului Baia Mare va notifica toate persoanele fizice şi juridice titulare ale drepturilor reale asupra imobilelor propuse pentru expropriere, urmând a fi întocmite ofertele de despăgubire conform valorilor în lei.

Complexul istoric „Minerul” se compune dintr-o sală de spectacole, hotel, restaurant cu acoperiş din sticlă glisant şi alte spaţii în care acum funcţionează mici magazine, cafenele sau baruri. Clădirea a fost construită în anul 1874 şi avea denumirea Hotelul „Regele Ştefan”, iar în anul 1905 a fost reconstruită în întregime ca urmare a distrugerii provocate de un incendiu puternic.

În urmă cu 20 de ani, fostul Fond al Proprietăţii de Stat (FPS) a vândut imobilul unei firme înregistrate în Liechtenstein, contra sumei de 351.000 de dolari, construcţia valorând peste un milion de dolari în momentul vânzării, conform DC News. La mai bine de patru ani din momentul vânzării Complexului istoric „Minerul”, deoarece cumpărătorul nu plătise statului român suma de 351.000 de dolari şi nici nu demarase lucrările de consolidare a clădirii, contractul a fost reziliat, iar a bunul a revenit în proprietatea statului.

Primăria municipiului Baia Mare a reuşit să recupereze în ultimii ani sala de spectacol în care a funcţionat şi primul cinematograf urban.

 

Sursă info: DC News

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA