AcasăActualitatePoliticREACȚII LA RĂZBOIUL DIN PNL – E o tradiție după 1989 ca...

REACȚII LA RĂZBOIUL DIN PNL – E o tradiție după 1989 ca liberalii să nu își respecte cuvântul

DISTRIBUIȚI

După ce  în presă au fost date publicității stenogramele audio în care cei mai importanți lideri ai PNL (Atanasiu, Petrache și Gorghiu) îi anunțau într-o consfătuire secretă că premierul noului PNL nu va fi în nici un caz Cătălin Predoiu așa cum sună angajamentul public, că foștii pdl-iști pot pleca din partid și că Vasile Blaga este marea vulnerabilitate a noului PNL… foștii liberali sunt acuzați de nerespectarea cuvântului dat.

Ar fi o tradiție la ei după 1989 susține într-o analiză fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu. Iată demonstrația sa:

”Cum se scrie istoria. În 2004, cand aveam Alianta D.A. intre PNL si PD, imparteala fusese PNL -presedinte, PD-premier. In ultima clipa, prin retragerea lui Stolojan (PNL), s-a facut rocada (nescrisa) si Basescu (PD) a devenit candidat la presedintie. A si castigat. Cand a fost sa puna premierul, putea sa se foloseasca de acordul scris si sa puna premierul tot de la PD. Mai ales ca varianta liberalilor atunci era Tariceanu, acelasi Tariceanu de azi, sluga PSD. In 2007, Tariceanu i-a dat afara pe PD-isti de la guvernare si a continuat sa conduca un cabinet minoritar, in concubinaj cu PSD.

Aproape un deceniu mai tarziu, PNL si PDL se reintalnesc, fuzioneaza, il trimit pe Iohannis la Cotroceni si, conform acordului intre cele doua partide, de la PDL urmeaza sa vina premierul. Astazi aflam secretul lui Polichinelle: ca Iohannis si PNL nu vor pune niciodata un premier al PDL.

E drept ca, in 2004, conform relatarilor lui Traian Basescu, au fost lideri ai PD (parca ii si vad) care i-au cerut sa puna premierul de la PD, conform acordului scris, nu conform angajamentului verbal din campania electorala. Traian Basescu s-a tinut tare si a fost om de onoare. Asadar, nu-i plang asa tare pe PDL-isti. Daca ar fi fost dupa ei, in 2004 PNL nu ar fi avut un premier. Ceea ce, culmea!, nici n-ar fi fost asa de rau, avand in vedere ca premierul liberal de atunci se numea Tariceanu, pe care il hulesc azi cei mai impatimiti liberali.

Mai interesant din toata epopeea asta e altceva. Cum se face politica in Romania. Cata lipsa de onoare! Maestrii nerespectarii intelegerilor de-a lungul timpului au fost liberalii. In 1992 au tradat CDR, in 2000 l-au tradat pe Constantinescu, in 2007 pe Basescu, in 2012 pe UDMR-isti (sa ne amintim ca USL a semnat protocol cu ei in septembrie, dar PNL-isti s-au opus sa fie luati in guvern), in 2014 pe PSD-isti si azi pe PDL-isti.

Acum, oricata antipatie am avea pentru comunisti, trebuie sa recunoasteti ca au cuvant. Au multe alte defecte, care ii fac greu de prizat, dar astia cand si-au luat un angajament politic merg pana la capat. Bun, o sa ziceti ca PSD a parasit guvernul in toamna lui 2009. Intre noi fie vorba, au fost si ajutati.”

Teodor Atanasiu spune că lui Vasile Blaga îi este frică

Dacă faci o comparație și o să-i vedem mâine pe Alina și cu Vasile oriunde lumea e ușor să aleagă între ei doi pe cine să aleagă. Dacă întrebi ce partid s-a reformat și care nu și te uiți la președinți iar e ușor să-ți dai seama cine, și așa mai departe… Deci una peste alta am mai făcut un compromis care să ne fie favorabil nouă. Și ne-a fost până acum. Acum e tras un pic și înapoi. De ce? Acum trebuie să îi dau ceva și PD-ului. Și i-am zis: Hai domnu’ Blaga să facem ceva. Vasile Blaga știe o grămadă de lucruri… în Campania lui Băsescu, în campania cealaltă… Îi  e frica că dacă ajungem pe post, în poziție de top, ne ține foarte vulnerabili și atunci preferă să zică că da și să facă ca ba. Că nu zice NU…

Hai domnu’ Blaga să facem și noi o majoritate. Până la ora asta eu cu colegii mei am adus 15 (n.r. parlamentari) și el a adus Zero! Credeți că un om care vrea să ajungă acolo și cu influența pe care o are Vasile Blaga nu e în stare să aducă un senator? Vă spun eu că se poate. Deci încet pasul spre guvernare și să sperăm că ne ajută conjunctura juridică și…”

Cezar Preda afirmă că declarațiile lui Atanasiu l-au mâhnit

Deputatul PDL, Cezar Preda, unul dintre cei mai importanți și mai vechi lideri ai democrat- liberalilor, a precizat că pozițiile lui Teodor Atanasiu l-au mâhnit și speră să fie o poziție singulară.

”Eu, când am văzut, am avut așa…. o strângere de inimă pentru că înțeleg că declarațiile au fost făcute în prezența copreședintelui Alina Gorghiu. Eu vă spun un lucru: dacă eu aș face asemenea afirmații în fața copreședintelui meu cred că mi-ar trage o smetie de nu m-aș mai ridica de jos, asta ca să înțelegem ce responsabilitate au șefii mari ai partidelor.

Eu nu cred că ce spune Teodor Atanasiu este o părere generală a colegilor noștri din vechiul PNL. Eu cred că e o ieșire necontrolată a domniei sale. La modul de exprimare nu mai trebuie niciun comentariu. Ceea ce s-a întâmplat cu această fuziune și cu susținerea domnului Președinte Johannis nu poate fi tradusă în acest mod.

În rest, cred că trebuie să depășim asemenea chestiuni și cred că la nivelul conducerii partidului cei doi copreședinți trebuie să aibă o discuție și să vadă dacă acesta este un punct de vedere izolat sau unul care se propagă la nivelul partidului.

Ca vechi PD-ist sunt mâhnit, dar sper să fie un accident izolat sau să nu fie adevărat”, a explicat Cezar Preda.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA