spot_img
AcasăMARAMURESUL ISTORICRAZBOI ÎN TURCIA. Securitatea lumii întregi e în pericol. Care este poziţia...

RAZBOI ÎN TURCIA. Securitatea lumii întregi e în pericol. Care este poziţia României faţă de atacul împotriva Siriei

DISTRIBUIȚI

Turcia a atacat teritoriul Sirian după ce mai multe rachete ce proveneau din Siria au provocat moartea a cel puţin cinci persoane într-un oraş turc de lângă graniţă. Autorităţile de la Ankara au solicitat întrunirea de urgenţă a NATO pentru a pune capăt conflictului. Atacul a avut loc în jurul orei 23, ora României. Mai multe rachete siriene au lovit un orăşel turc de graniţă. În scurt timp, a venit şi confirmarea oficială.
În doar câteva ore de la atacul sirian, armata turcă a ripostat, atacând câteva ţinte de pe teritoriul sirian. Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi trei copii, în atacul lansat de către sirieni asupra oraşului Akcakale, din sud-estul Turciei, situat în apropiere de graniţa cu Siria. Este cel mai grav incident între Turcia şi Siria, de la începutul revoltei populare îndreptate împotriva regimului sirian condus de Bashar al Assad.
Reacţiile lumii internaţionale nu s-au lăsat aşteptate. Reprezentată în cadrul reuniunii de urgenţă a ONU, România şi-a exprimat o poziţie de solidaritate cu Turcia.
La finalul întrevederii, Organizaţia Atlanticului de Nord a reiterat că nu are nicio intenţie să intervină în Siria, însă că este pregătită să apere Turcia, dacă acest lucru este necesar. Ban Ki-moon (n.r. Secretarul General al Naţiunilor Unite) a declarat că acest atac arată că revolta din Siria ameninţă nu doar siguranţa poporului sirian, ci şi cea a vecinilor săi.
 Reacţiile oficialilor de la Washington nu s-au lăsat aşteptate.
HILLARY CLINTON, secretar american de Stat: „Suntem revoltaţi că sirienii au deschis focul peste graniţă şi regretăm pierderea de vieţi omeneşti de partea turcă”.  Conflictul dintre Siria şi Turcia a început în urmă cu câteva luni. În iunie, Siria a doborât un avion de vânătoare turc. Şi România, membru NATO din 2004, a fost reprezentată la reuniunea de urgenţă a Organizaţiei Atlanticului de Nord.
RADU TUDOR, analist militar: „Reprezentantul nostru acolo, ambasadorul Sorin Ducaru, a exprimat o poziţie din partea României în urma unor consultări aici la nivel înalt, la Bucureşti cu preşedintele cu minintrul de externe, prim-ministrul, cu ministrul apărării şi a exprimat o poziţie, aşa cum era şi firesc, de solidaritate cu Turcia”.
Reprezentanţii regimului de la Damasc au declarat că investighează sursa atacului comis asupra teritoriului turc. Totodată, au solicitat Turciei să oprească bombardamentele lansate asupra teritoriului sirian.

(Sursa: Antena 3.ro)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA