AcasăberzmudePSD se pregătește să reformeze partidul prin modificarea Statutului

PSD se pregătește să reformeze partidul prin modificarea Statutului

DISTRIBUIȚI

Partidul Social Democrat se pregătește de reformă. Până în luna februarie a anului 2015, social-democrații vor veni cu un suflu și cu legi noi în statutul PSD. ”Această reformă ar fi necesară pentru întreaga clasă politică, trebuie modificată Constituția României și legile electorale. După Comitetele Executive Naționale și Comitele Executive Județene, PSD Maramureș vine cu o serie de propuneri care urmează să fie discutate cu membri social-democrați. Totodată, vrem să vedem ce modificări sunt propuse de la centru și care dintre acestea vor fi susținute de filiala județeană a PSD, a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea. Liderul maramureșean al social-democraților a arătat că PSD trebuie să știe ce își dorește și ce trebuie făcut pentru a se menține, în continuare, cel mai mare partid din România, formațiune politică susținută de oamenii simpli. ”Dacă vrem să câștigăm alegeri prezidențiale sub sigla PSD, trebuie să facem câțiva pași importanți. Unele mișcări vor fi acceptate mai greu de o parte dintre membri administrației publice locale, însă marea masă a pesediștilor va reuși să-și impună voința”, a concluzionat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș: ”Se dorește un PSD nou, unde funcțiile politice să fie separate de funcțiile administrative”

Pentru ca PSD să recâștige încrederea oamenilor este nevoie de transparență, de comunicare, dar, cel mai important, de separarea fucțiilor politice de funcțiile administrative. Noul statut al PSD ar putea să prevadă faptul că președintele filialei județene nu poate să fie și președinte al Consiliului Județean, la fel cum primarul municipiului reședință de județ nu poate să fie președintele organizației municipale a PSD, iar primarul localității nu poate conduce organizația la nivel local, din funcția de lider. ”În România sunt foarte mulți colegi care au acaparat o mare putere, iar dacă aplicăm aceste prevederi, cu toții vom avea de câștigat. Se dorește acordarea unei mai mari puteri organizațiilor politice, fără a exista presiunea administrației locale. Sunt încă nenumărate cazuri în care foarte mulți primari își impun voința pe plan administrativ și înfrâng voința politică. Și la nivelul PSD Maramureș susținem această propunere”, a arătat liderul județean al PSD, Gabriel Zetea. Acesta a mai subliniat faptul că Liviu Dragnea și Victor Ponta au condus un ciclu electoral complet, în care au câștigat alegerile locale, parlamentare și europarlamentare, însă au pierdut prezidențialele. Din acest motiv, în fața membrilor PSD se va aduce un nou proiect politic, care constă tocmai în această reformă politică și administrativă.

Consilierii locali, județeni, primarii și președinții de consilii județene ar putea fi limitați la două mandate

O altă propunere care urmează să fie supusă dezbaterii face referire la limitarea a două mandate pentru orice funcție administrativă, fie că vorbim de consilieri locali, județeni, primari sau consilieri județeni. ”Avem încă foarte multe lucruri de pus pe tapet și nu știm dacă fiecare propunere va fi acceptată. Ne gândim, spre exemplu, să eliminăm capacitatea președintelui de Consiliu județean și a primarului de a fi principalul ordonator de credite. Personal, consider că azi sistemul este mult mai vinovat decât oamenii. ”PSD trebuie să scape de trei etichete foarte grave care sunt mereu alipite acestui partid. Este vorba despre acuzația de comunism, baroni locali și stavila care se crede că a fost pusă în lupta împotriva corupției. Doar un partid puternic poate să elimine aceste acuzații, însă este esențial să fim uniți. Eu, personal, am fost acuzat de comunism, deși la Revoluție eram în clasa a V-a. Victor Ponta a fost acuzat că e communist, deși el avea 17 ani în Decembrie 1989. Știu că acuzele de comunism se referă la lipsa de transparență, lipsa comunicării cu poporul. Am fost acuzați de faptul că am restricționat votul în Diaspora, fapt perceput ca o îngrădire din partea PSD. Azi, PSD înțelege că, pentru a elimina etichetele de baroni locali, este obligatoriu să separăm puterea politică de cea administrativă. Totodată, statutul PSD trebuie să cuprindă și excluderea imediată a celor care sunt acuzați sau cercetați pentru acte de corupție, pentru a nu fi o decizie pe  care să o iei personal, împotriva unui coleg. Toate aceste schimbări care sunt necesare în legea administrației publice  locale și județene vor fi discutate în viitorul apropiat”, a conchis președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al PSD Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA