AcasăActualitateSocialPROTEST - Sănătatea este “în moarte clinică” iar sindicaliştii au ieşit în...

PROTEST – Sănătatea este “în moarte clinică” iar sindicaliştii au ieşit în stradă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Câteva zeci de sindicalişti din domeniul sănătăţii, membri ai Sindicatului Sanitas, au pichetat miercuri, 20 aprilie, Palatul Administrativ. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că salariile le sunt prea mici comparativ cu munca pe care sunt obligaţi să o presteze.

“Pichetarea de astăzi dorește să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor că aşa nu se mai poate. Federaţia Sanitas este profund nemulţumită de ceea ce înseamnă astăzi sistemul de salarizare pentru personalul medico-sanitar. Migrarea în forţă a personalului înalt-calificat şi dezgolirea locurilor de muncă în paralel cu blocarea acestor posturi duce la disfuncţionalităţi majore în sistemul de sănătate. Suntem nemulţumiţi de modul de salarizare, care nu este deloc atractiv în acest moment, sistem de salarizare care în acest moment comportă 21 de trepte de salarizare suprapuse. Practic, avem multe categorii profesionale care lucrează pe acelaşi salariu, respectiv salariul minim pe economie. Dacă nu se intervine de urgenţă printr-o hotărâre de guvern care să elimine aceste inechităţi, personalul medical nu va mai fi motivat deloc să lucreze. De ce să lucrezi pe un loc de muncă cu o complexitate deosebită cu un grad înalt de complexitate a muncii dacă cel care nu are nicio responsabilitate lucrează pe acelaşi salariu, minim pe economie? De ce să lucrezi în sistem 25 de ani dacă cel care intră debutant are acelaşi salariu ca şi tine? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem zilnic, noi, Sindicatul Sanitas”, a declarat Mircea Ciocan, liderul Sindicatului Sanitas.

13054895_1221692741182107_207631737_oUn alt punct de pe ordinea revendicărilor sindicaliştilor este procentul mic din PIB care a fost alocat Sănătăţii. Sindicaliștii spun că în acest fel sistemul va intra rapid în colaps.

“O altă mare problemă a personalului medico-sanitar în aceste zile este legată de ceea ce înseamnă alocarea din PIB pentru sănătate, alocarea actuală de 3,4% indică, de fapt, o lipsă de preocupare a guvernanţilor pentru ceea ce înseamnă starea de sănătate a populaţiei şi aici ne bazăm pe ceea ce asociaţiile de pacienţi spun în permanenţă, că nu pot beneficia de condiţii de îngrijire ca şi afară şi este firesc că acest lucru nu poate să fie aşa dar nici nu există o preocupare a guvernanţilor de a aloca mai mulţi bani pentru a îmbunătăţi calitatea serviciului medical. Dacă coroborăm cu lipsa de personal medical şi cu plata prost făcută pentru personal, deci lipsa de atractivitate a locurilor de muncă din sănătate, o să avem imaginea completă a unui tablou sinistru spre ce se îndreaptă sistemul de sănătate din România”, a mai spus Ciocan.

13072154_1221692734515441_2093343684_oLiderul de sindicat susţine că măririle salariale pe care le solicită se vor repeta anual până când întreg personalul medico-sanitar va beneficia de o dublare a veniturilor.

”Deci vrem să atragem atenţia că majorările de 25% salariale pe care Federaţia Sanitas le-a solicitat pentru 2016 sunt absolut justificate, dacă vrem să avem un personal medical care să mai subziste în viitor şi majorarea trebuie să mergă în viitor, 25% în 2016, 25% în 2017 până la dublarea salariilor făcute în 2019 pentru că în acest moment suntem ţara cu cel mai prost plătit personal medico-sanitar”, a concluzionat sindicalistul.

Aceste revendicări au fost înmânate reprezentantului Guvernului în teritoriu într-o formă scrisă, în mod oficial, cu puțin înainte de ora 12.00, când o delegație a protestatarilor, condusă de Mircea Ciocan, s-a prezentat în biroul prefectului. Imediat după aceasta, prefectul Lupuț a coborât în mijlocul protestatarilor și i-a asigurat că toate revendicările lor vor fi transmise Guvernului, deciziile pe care ei le doresc depinzând de acesta.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA