AcasăActualitateSocialProprietarii de păduri din arii protejate Natura 2000 vor fi despăgubiţi de...

Proprietarii de păduri din arii protejate Natura 2000 vor fi despăgubiţi de stat

DISTRIBUIȚI

Prezent recent în Maramureş, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat la Baia Mare că au fost aprobate normele metodologice de acordare a compensaţiilor pentru proprietarii de păduri care au păduri în parcuri naturale din siturile Natura 2000.

Potrivit declaraţiilor făcute de către Lucia Varga, aceştia vor fi despăgubiţi anual cu sume între 40 şi 200 euro/hectar, “prin acest act normativ respectându-se de fapt dreptul de proprietate a persoanelor care deţin pădure şi care nu puteau beneficia de uzufructul ei datorită restricţiilor impuse de legislaţia privind Natura 2000”.

„Ca ţară dorim să protejăm biodiversitatea, să conservăm natura din acele parcuri naţionale dar pe de altă parte dorim să respectăm dreptul de proprietate şi pentru restricţiile pe care le au proprietarii să beneficieze de aceste compensaţii”, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

Trebuie spus că aceste compensaţii au fost sistate în anul 2009 de Guvernul Boc, însă liberalii,  prin ministrul Lucia Varga, au făcut demersuri pentru ca aceste compensaţii să poată fi din nou acordate românilor care deţin păduri în arii protejate.

„Iată că acum putea acorda aceste compensaţii. De fapt, facem o dreptate în ceea ce priveşte dreptul la proprietate. Banii vor fi acordaţi de bugetul de stat prin bugetul departamentului de Ape, Păduri şi Piscicultură. Compensaţiile se acordă anual, pe hectar în funcţie de consistenţa pădurii. Există în această hotărâre de Guvern o formulă de calcul şi aceste compensaţii sunt între 40 şi 200 de euro pe an şi pe hectar, în funcţie de pădure. Compensaţiile se vor acorda proprietarilor şi asociaţiilor de proprietari incluşi în Registrul Naţional al Asociaţiilor de Proprietari şi se vor acorda pentru acei proprietari care au terenuri în situri Natura 2000, care deţin un contract de administrare, care fac dovada proprietăţii asupra pădurii şi care declară pe propria răspundere că nu au litigiu pe suprafaţa respectivă”, a anunţat ministrul liberal Lucia Varga.

Astfel, până în data de 31 martie, proprietarii sau asociaţiile de proprietari care deţin terenuri în Situri Natura 2000 vor depune documentaţia la Inspectoratele Silvice de pe raza judeţului unde au aceste proprietăţi. În termen de 30 de zile, inspectoratele silvice vor da un răspuns în scris proprietarului în sensul acceptării documentaţiei sau a respingerii lui, iar dosarele celor care se încadrează în condiţiile prevăzute în actul normativ vor fi trimise la minister.

„Sperăm noi cel târziu în luna iulie, să putem acorda compensaţiile pentru proprietarii de păduri. Este, din punctul nostru de vedere, un obiectiv pe care ni l-am fixat la început de an şi pe care mă bucur să-l anunţ în Maramureş, într-un judeţ în care suprafeţele sit natura 2000 sunt însemnate. Facem un act de dreptate pentru proprietari şi sper eu ca această procedură să fie cât mai repede parcursă astfel încât proprietarii să poată să-şi obţină compensaţiile.”, a concluzionat ministrul liberal Lucia Varga.

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA