AcasăAdministrațiePROIECTE DE 715 MILIOANE DE LEI – Valea Izei și Valea Ruscovei...

PROIECTE DE 715 MILIOANE DE LEI – Valea Izei și Valea Ruscovei intră în reabilitare din 2018

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECTE DE 715 MILIOANE DE LEI   Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a prezentat, în plenul CJ, situația proiectelor aprobate pentru județul Maramureș de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Este vorba despre o sumă de 715 milioane de lei, care însumează finanțarea a 161 de proiecte la nivelul județului.

Salut ordinul 3680 al ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, doamna Sevil Shhaideh, prin care a fost aprobată lista obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea programelor de dezvoltare locală pentru județul Maramureș, în perioada 2017 – 2020. Vorbim despre o sumă extraordinară, la care nimeni nu cred că a sperat și de care vor beneficia administrațiile publice locale din județul Maramureș, pentru programele și proiectele de dezvoltare locală în următorii doi – trei ani de zile. Este vorba despre 715 milioane de lei, cea mai mare sumă alocată vreodată Maramureșului într-o singură tranșă, care face referire la 161 de proiecte. Mă bucur, în primul rând, pentru proiectele Consiliului Județean Maramureș care au fost cuprinse la finanțare, respectiv reabilitarea drumurilor județene”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Președintele Consiliului Județean a arătat că este vorba despre drumul județean ce străbate Valea Izei pe cele două tronsoane -, așa cum a fost prevăzut conform studiilor de fezabilitate și indicatorilor tehnico-economici aprobați în plenul Consiliului Județean-, între Vadu Izei și Bârsana și între Bârsana și Săcel. Un alt tronson de drum care va intra în reabilitare este drumul județean de pe Valea Ruscovei.

Sunt două proiecte extrem de importante, deoarece toate celelalte, pe fonduri europene, se desfășoară în sudul județului. În acest fel facem și o reparație a întregului județ, iar drumul de pe Valea Izei, pe care l-am considerat cu toții încă din timpul campaniei electorale ca prioritatea zero a județului va fi în sfârșit reabilitat. Acum putem să le arătăm maramureșenilor că ne ținem de cuvânt, ca acest drum extrem de important va fi reabilitat din fonduri guvernamentale”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Șeful administrației județene a precizat că, în acest an vor fi realizate toate diligențele către Ministerul Dezvoltării pentru a depune documentele suport la acest ordin, astfel încât Studiul de Fezabilitate, hotărârile de Consiliu Local privind aprobarea cofinanțării, hotărârea de Consiliu Județean pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, devizul general actualizat în forma OUG 28, certificatul de urbanism cu toate avizele și autorizațiile necesare să fie depuse în cel mai scurt timp la Minister.

Acesta a arătat că se dorește ca, în acest an să fie semnat contractul de finanțare și să se intre în licitație, iar începând cu primăvara anului 2018 să se muncească deja pe aceste două tronsoane de drumuri județene. Același calendar se urmează și pentru Drumul Nordului, finanțat din fonduri europene, unde se dorește ca anul viitor și pe acest tronson de 78 de kilometri de drum județean să înceapă execuția propriu-zisă.

„Va trebui să avem grijă la alcătuirea bugetului pentru anul 2018 pentru a prinde partea de cofinanțări. Probabil că nu vor fi sume mici, dar vorbim despre strategia pe care noi am adoptat-o și pe care am discutat-o în toate comisiile de specialitate și în plenul Consiliului Județean. Reabilitarea drumurilor județene reprezintă pentru noi prioritatea cea mai importantă, iar după un singur an de mandat vorbim despre proiecte noi aprobate în județul Maramureș ale acestui Consiliu Județean și ne referim la peste 200 de km de drum județean care anul viitor după finalizarea licitațiilor vor intra în reabilitare. Nu este vorba despre asfaltare, peticire sau turnarea unui strat bituminos, ci despre reabilitarea care înseamnă trei straturi de asfalt, acces la proprietăți, rigole, execuții în condiții mai bune decât a fost reabilitat drumul între Baia Sprie și Bârsana. Cu toții am promis că vom milita pentru reabilitarea drumurilor județene, dar nu doar aceste proiecte au fost aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Fiecare comunitate locală a beneficiat de finanțări, de sume importante de bani, fără a se ține cont de culoarea politică a primarilor. Ne referim aici la prioritizarea făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale, respectiv proiectele de reabilitare a școlilor, a grădinițelor și a creșelor, urmate de proiectele rețelelor de canalizare și apă, de drumurile județene, de partea de centre și dispensare, iar abia apoi s-a prevăzut reparația drumurilor comunale. După 26 de ani așa este corect, să facem întâi canalizările, aducțiunile de apă, lucrările edilitare și la final să facem asfaltări. Îi mulțumesc pentru întreg sprijinul viceprim-ministrului României, Sevil Shhaideh, pentru că a înțeles prioritățile județului Maramureș”, a subliniat președintele Consiliului Județean.

Toate acestea reprezintă doar prima tranșă de proiecte. Cum o parte sunt în prezent la nivelul studiului de fezabilitate, în urma licitațiilor vor exista economii care, ulterior, vor fi repartizate tot în interiorul județului Maramureș, pentru alte proiecte care nu au reușit să fie cuprinse în prima listă.

 

Informații furnizate de Consiliul Județean Maramureș 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA